15 tips för en mer framgångsrik blogg
Untitled-11

Idag tycks alla ha sin egen blogg. Men varför bloggar vi egentligen? Vad är det vi vill uppnå?

Vissa gör det för att bli kända, andra för att tjäna pengar. Några vill bara informera och vissa gör det för att det är roligt att lägga upp bilder på sig själv och din underbara katt som bara är ”sååååå söt”. Och självklart, gör det dig lycklig att blogga om dina husdjur så har du redan uppnått vad du vill med din blogg och behöver inte läsa vidare här.

Men ifall du av någon anledning vill uppnå någonting annat, så kan det vara bra att tänka på en del saker för att göra just din blogg lite mer omtyckt än alla de andra bloggarna där ute, och ge dig de där extra poängen som gör att folk pratar om just dig.

Så skulle du tycka att det låter som någonting intressant så kan du läsa vidare här, för här kommer en lista med 15 tips på saker du kan göra, bör göra, eller redan har gjort, för att få en mer framgångsrik blogg, som dina läsare och sökmotorer gillar mer.

1. Byt ifrån standard temat

Default WordPress Theme KubrikDet finns alldeles för många bloggar där ute som inte ens tar sig för att byta WordPress default theme. Var inte en av dem. Det finns ingen blogg jag flyt fortare ifrån än den med standard tema. Med WordPress nya ”Lägg till nytt tema”-funktion (Utseende > Lägg till nytt tema) behöver du inte ens söka runt på Google efter nya designer utan kan göra det direkt i administrationspanelen.

Du kan enkelt med hjälp av etiketter välja ifall du är ute efter en design med en sidebar, två eller tre. Ifall du vill ha en magasindesign eller en fotoblogg och om du är intresserad av en speciell färg på bloggen. Det är helt ok att välja en tillfällig design tills du skulle hitta någonting bättre, men vad du än gör, se till att byta ifrån standard temat.

2. Välj ett behagligt färgschema

För att dina besökare ska stanna kvar, och komma tillbaka till din blogg, gäller det att de tycker om att titta på den. En svart blogg med vit text kanske fungerar superbra för foton, men inte för att läsa lång artiklar på. Den där limegröna i kombination med skrikrosa och neonröda designen du länge har trånat över kanske inte är så bra att ha som en blogg trots allt. Jag rekommenderar ljusa färger, vitt, grått, blått och grönt är favoriter. I skrivandets stund är blått och rosa i kombination ett klassiskt inslag i och med webb 2.0.

Flickr LogoOm du vill ha tips till olika färgteman till din blogg så finns det flera bra program och tjänster där ute som kan ge dig en färguppsättning efter att du gett vissa förutsättningar. Min absoluta favorit är Adobes webbtjänst Kuler. Annars finns tex Color Palette Generator som försöker skapa en färgpalett ifrån en, av dig vald, bild. Kanske inte perfekt, men en intressant idé.

3. Tänk på att folk ska läsa vad du skriver

Tro’t om du vill, men dina besökare kommer att läsa det du skriver. Det gäller inte bara att fylla din blogg med massa information, utan få folk att vilja, och kunna läsa igenom det du skrivit också. Istället för att skriva all din text i en lång oavbruten harang, skriv underrubriker på olika avdelningar med <h3>-taggar. Dela upp de olika avdelningar i flera paragrafer, så kan folk titta upp ifrån din text och snabbt hitta tillbaka vart de var.

Sätt gärna in bilder lite här och var för att skap en trevligare blogg, och för att lättare förklara vad du menar.

Ha ett lättläst typsnitt som går fort att ögna igenom, Verdana är att föredra i webbsammanhang. Ha en stor storlek på texten, 12-13px och ett extra stort avstånd mellan raderna, kanske 150%. Det spelar ingen roll hur bra innehåll du har i texten ifall ingen klarar av att läsa vad som står.

4. Publicera regelbundet

Om du skriver först 5 inlägg på en dag, och sedan ingenting på en månad. Så kommer dina besöker snart att trötta, och sluta att titta efter ifall du skrivit någonting nytt. Försök att vara konsekvent med dina uppdateringar, om det så är en gång per dag, en gång i veckan eller en gång i månaden. Ifall dina besökare vet att det kommer ett nytt intressant inlägg den 1:a varje månad så kan det vara lika bra som att det kommer ett nytt inlägg varje dag.

Många bloggare hinner inte skriva inlägg under veckorna, då jobbet tar mycket tid, utan skriver istället alla inlägg på helgerna. Se då till att tidsinställa dina inlägg så att de dyker upp med jämna mellanrum, istället för 5 inlägg varje helg och inga inlägg under veckorna.

Klicka på Redigera i Publicera-rutan och ställ in när du vill att ditt inlägg ska publiceras. Välj samtidigt en tid då många sitter inne vid datorerna, 18:00 till exempel.

5. Relaterade inlägg

Om en besökare tålmodigt läst igenom ett helt inlägg och kommit till slutet, så måste han ta vägen någonstans. Ifall du inte ger honom nya riktningar att gå, är det stor chans att besökaren väljer att lämna din sida. Så skaffa ett plugin för relaterade inlägg och placera längst ner på dina artiklar. Om besökaren redan har läst igenom ett inlägg är det stor chans att han är intresserad av mer saker du har att säga.

YARPP – Yet Another Related Post Plugin är ett enkelt och bra alternativ. Som dessutom har funktioner för att ändra hur länkarna visas så att du kan få dem att passa perfekt till just din bloggdesign.

6. Ge möjligheten till RSS-feed och Prenumerationer

Många besökare har ett 20 tal bloggar som de följer, och då kan det vara svårt att uppdatera och kolla alla dessa hemsidor och ifall de skrivit någonting nytt. Dessa personer väljer ofta att läsa bloggarna genom en RSS-läsare antingen på datorn eller genom tex en mobiltelefon. Då kan de direkt se ifall du publicerat nya inlägg utan att hela tiden behöva uppdatera din hemsida. Så ge dem möjligheten att prenumerera på nya inlägg från din blogg genom en RSS-feed. Och gärna också genom e-post.

WordPress har en standard RSS-feed, men du kan göra den bättre genom att bränna den på FeedBurner. Då kan du dessutom få statistik över dina prenumeranter och annan intressant fakta. Genom FeedBurner kan du dessutom registrera en e-mail prenumeration.

BlogLovin är en annan RSS läsare där du kan upplysa dem om att din blogg existerar genom att ta över den som din. Där kan du dessutom skriva värdefull information om bloggen, uppdatera en tumnagel och kategorisera den. Detta gör att besökare som använder BlogLovin och prenumererar på liknande bloggar som din egen, har möjlighet att hitta även din.

7. Ha några Knappar och Sociala bokmärken

Rykten sprids fort, speciellt över internet. Hjälp dina besökare att sprida ryktet om din blogg genom bloggikoner. Var uppdaterad på vad som är populärt på internet och se till att din blogg hänger med i svängarna. Det finns många sociala medier där ute, så ge dina besökare möjlighet att enkelt integrera dessa till din blogg. Placera knappar till Del.icio.us, Twitter, Facebook och annat, tillsammans med din RSS-feed. Men strunta i utländska medier som ändå inte används i Sverige. Om du själv aldrig har hört talas om det, så är det troligt att dina besökare inte använder det heller. Det gäller att göra det så lätt som möjligt för besökaren att dela med sig av din blogg, och dina artiklar. Men tänk bara på att inte överdriva. Ta inte med alla bokmärken eller knappar som du kan hitta då det lätt blir för mycket och bara i vägen. Ikoner och knappar finns överallt på internet för gratis nedladdning ifall du inte har det artistiska i dig att göra egna. Testa att söka på orden ”free blog icons” på Google och du kommer att få en mängd intressanta svar tillbaka.

8. Använd Googles verktyg för webbansvariga

Om du inte redan har ett Google-konto skaffa dig ett. Sedan registrerar du dig med ditt konto på Google Webbmaster Tools. Genom att lägga till din hemsida och verifiera ägandeskapet av den kan du här ladda upp en webbplatskarta över din site, vilket gör det lättare för Google att indexera hela din blogg (se till att den kommer med i Google). Den blir dessutom tillsagd när du skriver nya inlägg. Ett bra plugin för detta ändamål är Google XML Sitemap, som hjälper dig att skapa och hålla din webbplatskarta uppdaterad.

I Googes verktyg för webbansvariga kan du också se vilka nyckelord Google tycker är relevanta för din hemsida och hur fort det går för Googles robotar att genomsöka din blogg. En annan viktig information du kan få ut ifrån detta verktyg är ifall Google tycker att du har några fel på din hemsida, sidor som inte kan hittas eller html-kod som kan göras bättre. Se till att titta förbi här lite då och då, och håller dig uppdaterad.

9. Studera din statistik på Google Analytics

Genom att registrera din blogg på Google Analytics kan du få värdefull information om dina besökare. Hur länga dina besökare stannar på din hemsida, vilka sidor de besöker och framförallt hur de hittar dit.

Genom att studera vilka sökord dina besökare använder för att hitta till din sida, och sedan se hur länge dessa besökare stannar på bloggen kan du enkelt se vilken typ av publik du attraherar. Ge dessa besökare fler inlägg eller uppdatera dessa gamla artiklar. Undersök också vilka som är dina populäraste artiklar och se till att de är dagsaktuella. Eller/och skriv ett liknande inlägg med ny information i samma ämne.

För mer information om hur du förbättrar din blogg med Google Analytics läs min guide Blogga medvetet medhjälp av Google Analytics

10. Använd kategorier och etiketter

Ett bra sätt att koppla samman olika inlägg och ge möjligheten till mer korrekta relaterade inlägg är att sätta etiketter (tags) och kategorier på dina inlägg. Försök att hålla kategorierna få, 1-3 kategorier till varje inlägg kan vara bra. Etiketterna kan däremot vara fler. Men som med allting annat, överdriv inte. Speciellt inte ifall etiketterna skrivs ut på inlägget då det lätt kan kännas plottrigt.

Om du skriver ett inlägg om din resa till Peru, så kanske kategorierna bör vara Resa och Sydamerika, och etiketterna kanske kan vara Peru, Vandring, Flyg, Regnskog och Machu Picchu. En idé kan vara att även ha kategorierna som etiketter för att göra dem synliga i ett etikettsmoln.

11. För en dialog med dina besökare

Se din blogg som ett utrymme att kommunicera på, och inte bara som ett rum för dig att skrika ensam. Uppmuntra dina besökare att lämna kommentarer och svara dem när de gör detta. Försök att skapa en tvåvägs dialog och värdera återkommande personer. Se kommentarer som ett uppslag till nya inlägg och tacka gärna med en länk ifall det behövs. Om du länkar till andra bloggar så kommer de att göra det samma för dig.

Om en annan blogg länkar till dig, tacka den bloggaren i en kommentar till inlägget och visa att det är en person bakom namnet. Genom att visa din tacksamhet är det större chans att du får fler referenser en senare gång.

Om du skriver ett inlägg och refererar till en annan artikel, våga lämna en länk till den artikeln. Genom detta skapas nya kontakter och flera ingångar till din egen sida. Om du är intresserad av den andra sidan i fråga, är det stor chans att den sidans besökare och intresserade av din blogg också.

12. Less is More

Det är bäst att ha det här ämnet som en egen punkt, då det är väldigt viktigt. Less is More är ett klassiskt engelskt uttryck som fungerar på de flesta områden på en blogg. Istället för att ha 15 olika färger på din blogg, nöj dig med ett par, kanske max 5 huvudfärger. Istället för en mängd olika typsnitt ha en för vanlig text och en för rubriker. Var försiktig med både etiketter och kategorier. Ha inte för många Widgets. Senaste inlägg och Arkiv kan vara bra att ha. Några länkar och ett par personliga Widgets till. Men låt det inte gå till överdrift. Det finns flashiga widgets som visar dina etiketter i en häftig boll, en annan som slumpar bilder från Flickr och en tredje som integrerar dina Twitter inlägg. Var försiktig när du väljer vad du vill ha. Och försök hålla det kort.

13. Köp ett riktigt domännamn

Att köpa ett riktigt domännamn, alltså webbadress, kostar hos Loopia bara 100 kr per år. Då kan du få en snygg www.mittdomän.se vilket gör det lättare för dina kompisar att minnas och både snyggare och mer professionellt. Men se till att köpa en topp domän. För svenska bloggar .SE och för utländska .COM (eller landet i frågas egen landsdomän), försök att undvika .nu, .net och .org ifall du kan och ha aldrig någonsin något med .me, .cc och .ws att göra, då det ser så oseriöst ut att det bara blir negativt.

Skulle du inte ha ekonomin till en .se eller .com adress kan du starta med en .tk adress så dessa är gratis att skaffa. Men byt igen när du kan.

Ett bra domännamn är så viktigt idag att om det visar sig att ditt namn redan är taget och valet står mellan att byta namn helt och hållet eller välja en mindre populär domänändelse så skulle jag välja att byta namn helt och hållet. Speciellt ifall du börjar ett nytt projekt och inte redan har ett namn stabiliserat.

14. Tro på, och tyck om det du skriver

Det märks ifall du inte är insatt i det du skriver, om du egentligen inte tror på dina egna ord eller ifall du bara skriver för att skapa ord, och texter och försöka bli hittad av Google. Välj ett ämne att skriva om som du tycker om, någonting som du kan tänka dig att sitta med kväll efter kväll, timme efter timme. Du måste hitta mycket fakta, och lägga mycket tid på ditt ämne för att få det att bli bra, och ifall det är någonting du redan håller på med eller tycker är roligt är det självklart enklare.

Njut av det du gör, och när du skriver inlägg, skriv dem verkligen. Ibland kan man se blogginlägg som är i stilen: ”Google skrev precis ett pressmeddelande om deras kommande investeringar. Det löd så här:” och sedan en rak kopia från pressmeddelandet. Hade jag som besökare velat läsa pressmeddelandet hade jag gått till Googles hemsida. Genom att jag besöker din blogg så är jag intresserad av dina tankar och vad du har att säga. Upplys mig gärna om nyheten. Skriv en länk till meddelandet, citera bitar av det, men skriv ditt eget inlägg.

15. Använd alla varianter av ett ord

Om du skriver om ett nytt WordPress Theme som precis kommit ut och vill att folk ska hitta dig på Google, så vill du ju att alla som är intresserade av teman, ska hitta det, oavsett ifall de söker på ordet Theme, tema, templet, design eller skin. För att detta ska vara möjligt så måste du ha med alla dessa ord i din text, men rada inte upp dem ett efter ett, utan få med dem i texten på ett naturligt sett så att det inte låter som uppräkning:

”Den nya WordPress designen GuruTheme är ett nytt tema till WordPress, och är en templet som är perfekt till dig som gillar stylade skins.”

Där lyckades jag få med ganska många av orden utan att det låter helt onaturligt. Google märker ifall du bara försöker räkna upp ord, och skriver du egentligen din text för besökaren eller för Google? Svaret borde vara besökaren, men med Google i tankarna.

Avslutning

Ok den här listan slutar här. Men ditt jobb slutar inte för det. Det finns alltid saker du kan förbättra, om inte annat så kan du alltid förbättra gamla inlägg. Läs igenom dem en gång till och fundera på ifall du kan göra rubriken mer träffsäker och lockande. Du kan alltid skriva utdrag till dina inlägg istället för att endast visa de 45 första orden i din text.

Har du mer tips, eller kanske din egen lista? Lämna gärna en kommentar och berätta.


11 kommentarer till '15 tips för en mer framgångsrik blogg' »»

 • Underbart guru, tack så mycket, hade faktiskt ingen aning om detta med google xml och allt vad det innebär =) Har aldrig riktigt förstått mig på sökmotorsoptemering men gjorde enligt dina steg lite grand =) Hoppas det blir någon skillnad. Tack =)


 • Tack för kloka råd. Har precis startat en blogg, men inser min begränsning – känner att jag borde kunna mer om teknik, databaser, mallar m.m. för att få det som jag vill.

  Men… man får börja någonstans och kanske utveckla efterhand. Det är åtminstone min strategi…

  Frågan som surrar i mitt huvud är om man fixar det på egen hand – eller om man behöver teknisk hjälp? Vad är din uppfattning?


  • Det beror helt på hur duktig du är på att lära dig. WordPress är ett relativt enkelt system, och med lita dator vana och logiskt tänk är det inte svårt att manipulera kod till att göra som du vill. Dessutom finns det så många plugins nu där ute att du får ofta hjälp även med dem sakerna.

   Om det går åt ¤%@#& så finns det många vänliga själar på internet som kan hjälpa till, och är du villig att betala blir dessa själar ännu fler :)


   • Har petat in wordpress i ett webbhotell men har inte lyckats till fullo. Får nog leta upp någon hjälpsam som mot mindre betalning kan hjälpa mig att få ordning på databasen och mallarna.. :-) Skulle också vilja lägga bloggen direkt på domänen. Tror att mitt tålamod inte räcker till…. Så… stort tack för ditt svar! :-)


    • Ingen orsak. Om det är något specifikt du undrar kan du alltid fråga, hemsidan ser ju ut att fungera för mig i alla fall, så helt fel kan ju inte databaserna vara…

     Hur man ställer in för att rikta domännamnet rätt, tar du lättast reda på genom att fråga webbhotellet hur du ska göra.

     Lycka till.


 • Bra inlägg. Sitter med min sprillans nya wp blogg på egen domän och vill få en blogglovin ikon. Men hur då? Bloggen är reggad och allt det där, men vart lägger jag in koden. Har försökt flera olika varianter men det funkar int :-(

  Tack för en bra sida!


  • Efter att ha loggat in på Bloglovin, kan du klicka på ”Konto > Min blogg” och sedan ”ta över din blogg”. När detta är gjort klickar du längst ned på sidan där du hittar länken ”Knappar och ikoner” och väljer den ikon du är intresserad av. Du får du en länk likt denna:

   <a title="Wordpress Guru on Bloglovin" href="http://www.bloglovin.com/sv/blog/1367386/wordpress-guru/follow"><img alt="bloglovin" border="0" src="http://www.bloglovin.com/widget/bilder/sv/widget.gif" /></a>

   Gå sedan in i din bloggs adminpanel och leta dig fram till ”Utseende > Widgets” lägg till ett ”Textfält” i en widget panel och klistra in länk texten från ovan. Spara och allt är klart! :)


 • Hej!

  Har suttit och kollat runt lite nu, men hur lägger man till bloglovin ikonen på sin worpdressblogg?
  //Micaela


  • Det enklaste är att skapa en text-widget i sidopanelen och klistra in bloglovin’s kod där. Så dyker den upp i din sidopanel.


 • 11. Pingback: feelin’ smart « Linn HH

Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda dessa taggar:
<a href="">, <em>, <strong>, <img src="">,
<pre lang="php">, <code>, <blockquote>