All right sparky! En första titt på WordPress 3.0
wordpress3.0-alpha

”All right sparky!”, jag klickar på Run the Install i installationen av WordPress 3.0 och min första positiva reaktion kommer redan här, då jag blir ombedd att välja användarnamn. Detta har i tidigare versioner av WordPress varit ett stort säkerhetshål då man nästan garanterat vet att alla bloggare har ett administrator konto vid namn ”Admin”, nu är den tiden äntligen över, och man får även redan här också möjlighet att välja sitt eget lösenord.

Installationen körs färdigt och jag hamnar i Dashboarden som är bekvämt lik tidigare versioner. Sen första kommentaren från ”Mr. WordPress” är självklart där och de ”Inkommande länkarna” från Google Blog Search visar fortfarande ingenting intressant.

Jag för musen över navigationsmenyn på vänster sida och upptäcker att de ha flyttat ”Uppdateringar” till den översta menyn (med huset som ikon). Jag går vidare till inläggsmenyn och möts av det klassiska inlägget ”Hello world!”. Här har det inte hänt allt för mycket i en första anblick. Miniatyrer tillkom i version 2.9 (Läs mer om dem i Allt du behöver veta om WordPress tumnaglar). Jag hörde rykten om att de skulle vidareutveckla bildhanteringen mer till 3.0 men i alpha versionen jag testar nu funkade inte uppladdningen alls, så det återstår att se.

Jag går vidare genom menyn utan att hitta några speciellt stora förändringar, möts av sidan ”About” under sidor, hittar kommentaren från ”Mr. WordPress” igen under kommentarer och tar mig vidare till Utseende som verkar ha fått sig en rejäl omgång.

Nytt standard tema: Twenty Ten

Under Utseende > Teman där man vanligtvis, i en nyinstallerad WordPress, bara kan finna det klassiska kubrik-temat ”WordPress Default” och det ännu äldre ”WordPress Classic”, har nu ett nytt tema nått ranken som det officiella WordPress temat, nämligen Twenty Ten av WordPress teamet.

Äntligen ett nytt ansikte utåt känner jag direkt och snyggt är det också… eller i alla fall stilrent. Och med möjligheten att ändra både header och bakgrund genom snygga lättanvända paneler. Temat har 5 sidpaneler, en till höger och fyra stycken som kolumner under det vertikala svarta strecket längst ned.

Vidare under utseende har de också vidareutvecklat ”lägg till nytt tema”, som de placerat som en flik under ”teman”, genom ett mer avancerat filter för att göra det lättare för oss att ändra designen på vår blogg i ett klick.

Twenty-Ten

Menyer

En ny väldigt intressant panel de har infört är ”menyer” som man aktiverar i function.php genom det nya kommandot:

add_theme_support( 'nav-menus' );

Menyn dyker upp som en undersida som du hittar här: ”Utseende > Menyer”. På sidan kan du skapa nya menyer, och välja vad du vill ska ingå i dem. Sidor, kategorier, länken ”hem”, externa länkar, länkar till specifika inlägg, ska länkarna ha ”target=”_blank” eller någonting annat. Hela sidan skapar alltså användarvänliga menyer på ett sätt du aldrig tidigare sett.


Genom funktionen wp_nav_menu(); kan man sedan hämta menyerna likt de tidigare ”wp_list_page()” och ”wp_list_manu()” och du har här fortfarande ungefär samma värden att specificera:

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
<?php
$args= array( 
         'menu' => '',
         'menu_class' => 'menu',
         'format' => 'div',
         'echo' => true,
         'fallback_cb' => 'wp_page_menu',
         'link_before' => '',
         'link_after' => '',
         'before_link' => '',
         'after_link' => '', 
        );
wp_nav_menu($args);
?>

‘menu’ är namnet på den meny du vill visa, om inget anges visar den meny 1.
‘menu_class’ är klasserna du vill ska finnas med i den omringande div:en.
‘format’ berättar på vilket sätt du vill formatera listan
‘fallback_cb’ är funktionen som ska användas ifall menyn du skrivit inte existerar
Sen har vi kvar före och efter länktexten och/eller länkarna

Undermenyerna i Settings

Jag kollar vidare i menyerna. Tillägg och Användare ser inte ut att ha förändrats mycket. Exporteringsverktyget har fått sig en behövlig omgång där man nu kan välja vad man vill ska exporteras: Från/till vissa datum, specifika kategorier, bara inlägg/sidor eller från en viss författare.

Jag letar mig vidare till Inställningar, och ser att man har ändrat taglinen till ”Just another WordPress site” istället för ”blog” men annars är det inte mycket nytt på första sidan. Under diskussion ser jag att ”Aktivera trådade (nästlade) kommentarer” är aktiverat som standard, annars ingenting nytt här.

Under Media hittar man numera inställningarna om uppladdningsmappen och sökvägen till denna, och vi har fått en behändig kryssruta där vi kan stänga av att länkar till videor embeddas automatiskt.

Resterande menyval ser relativt likadana ut, med undantaget från Övrigt som nu bara har en ensam liten kryssruta kvar som de inte hittat någon stans att göra av.

Theme Support

I 2.9 introducerades den nya funktionen add_theme_support(); som där lät oss lägga till tumnaglar. Då detta var det ända användningsområdet för funktionen kändes den relativt onödig, men skapade ett hopp om nya spännande funktioner till nya versioner av WordPress, och nu börjar de dyka upp.
Hittills kan vi hitta

1
2
3
4
5
6
add_theme_support( 'custom-header' );
add_theme_support( 'custom-background' );
add_theme_support( 'editor-style' );
add_theme_support( 'post-thumbnails' );
add_theme_support( 'nav-menus' );
add_theme_support( 'automatic-feed-links' );

Genom custom-header låser vi upp möjligheten att ändra sidhuvudet genom administrationspanelen. custom-background skapar möjligheten att ändra bakgrunds bild och färg, editor-style gör att vi kan lägga till speciella stylesheets, post-thumbnails har vi redan pratat om liksom nav-menus. automatic-feed-links lägger automatiskt till RSS rader för poster och kommentarer i headern. Jag kan inte vänta och se vad som kommer här näst.

Utlåtande

Det ryktas om att WordPress ska integrera Mu (multi user) i standard installationen av WordPress, vilket kommer skapa möjligheten till att ha flera bloggar under samma installation. Och det, tillsammans med att WordPress mer och mer utökas till att bli en komplett CMS (content management system) gör att vi kommer att få se fler ändringar i stil med taglinens förändring från ”Blogg” till ”Hemsida”. Hur detta kommer att se ut, och hur förändringen rent användarmässigt kommer att ske, återstår att se, då jag inte kan hitta några tecken på denna integrering ännu.

Hela projektet 3.0 känns som en storstädning i kod, finputsningar och utrensningar av gammal kod som är inaktuell eller rent av onödig. Jag är väldigt intresserad av att se vad som kommer att hända här näst och jag blir riktigt sugen på att sätta mig och bygga teman och plugins med de nya 3.0 funktionerna jag hittills har sett. WordPress 3.0 tror jag kommer att bli ett programmerarnas WordPress där möjligheten att skapa, sätts i centrum

Jag kommer att hålla mig uppdaterad, och när jag vet någonting mer, så kommer ni att få veta det också.

Download: Är ni intresserade av att testa utvecklingsversionen av WordPress 3.0 så kan ni hitta filerna här: WordPress-alpha 3.0

5 kommentarer till 'All right sparky! En första titt på WordPress 3.0' »»

Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda dessa taggar:
<a href="">, <em>, <strong>, <img src="">,
<pre lang="php">, <code>, <blockquote>