Blogga medvetet medhjälp av Google Analytics
AnalyticsGraf

Ofta är en blogg inte bara för dig själv, utan minst lika mycket för dina besökare, men vad vet du egentligen om dina besökare till din blogg? Antagligen hur många de är, och att en och annan är snäll nog att lämna en kommentar. Någonting mer?

Men hjälp av Google Analytics kan du lära känna dina besökares vanor på sidan, ta reda på vart de gillar att spendera sin tid, och vart de går när de läst färdigt och viktigast av allt, hur de hittar dit. Den här guiden lär dig att känna dina besökare så att du ska kunna blogga medvetet i framtiden.

Skaffa dig Analytics

Om du inte redan har ett konto hos Google så är det god tid att du skaffar dig ett. Gmail är en av de bästa webbmailarna där ute, och Analytics och Webbmaster Tools är essentiella vertyg till din blogg. Så in på https://www.google.com/accounts/NewAccount och skaffa dig ett på en gång.

Nästa sak du ska göra är att gå in på Google Analytics och lägga till den tjänsten till ditt konto.

Sen måste du skapa en ny profil till din hemsida som kommer att hålla koll och spara all möjlig statistik om dina besökare. Om du har fler hemsidor bör du skaffa dig en ny profil per hemsida för att kunna skilja statistiken åt, det räcker dock med ett Analytics konto.

Under rubriken ”Please provide the URL of the site you would like to track.” skriver du in adressen till din hemsida. Använd ”www” om det används på din sida, och strunta i det ifall det inte gör det.

Efter att ha klickat på ”Fortsätt” kommer du till en sida för spårningskod, det är denna som måste in på din sida för att Google ska kunna samla information om dina besökare. Men ignorera detta för tillfället och lägg bara märke till ditt Web Property ID som borde börja med UA- och troligtvis sluta på -1, då vi snart ska använda detta nummer.

Spårningskod

Eftersom du använder dig av WordPress så finns det lyckligtvis ett superbra plugin för ändamålet att placera spårningskod på din sida, vilket gör att du slipper gå in i dina templetfiler och redigera teman för att få in koden, så ladda ner Google Analyticator, och aktivera det.

Gå in till pluginets inställningar under ”Inställningar > Google Analytics” och i rutan Google Analytics UID fyller du i ditt Web Property ID (det som på bilden är UA-12345678-3).

När du ändå är här, se också till att Google Analytics logging is är inställd som ”Enabled” och WordPress admin logging bör vara inställd på ”disabled” så att den inte räknar dig som en besökare.

Nu klicka på ”Save Changes” längst ned på sidan.

Hur det funkar

Efter dessa inställningar är det den långa väntan. Tack vare din spårningskod och pluginet, så kommer några rader javascript att inkluderas på alla dina sidor. Dessa håller koll på varje besökares rörelse på din hemsida och all information om denne, för att sedan skicka allt sammans till ditt konto på Google Analytics.

Så nu måste du vänta på att lite besökare ska vandra omkring på din site och lämna fotspår efter sig som vi sedan kan dokumentera och undersöka, ta den här tiden att skriva lite intressanta inlägg och läs vidare den här artikeln om några dagar.

Läs av din statistik

Bra du är tillbaka. Det har förhoppningsvis gått några dagar sedan du placerade din spårningskod på bloggen och Google har hunnit samla in lite information. Logga in på ditt Google Analytics konto klicka på din profil och klicka på ”Visa Raport”

Nu hamnar du direkt på din ”Instrumentpanel”, till vänster har du en meny för att navigera dig runt på Analytics och i mitten ser du all möjlig statistik.

Just nu visas statistik över ca en månads tid, men om du vill ändra detta till längre eller kortare tid, kan du börja med att göra det uppe till höger. Tidsintervallet du väljer kommer sedan att användas på alla undersidor i Analytics.

Om du tittar mitt på sidan hittar du ”Webbplatsanvändning”, här är lite huvudrubriker och snabb fakta om din hemsida som du kan ta till dig. Antal besök är ganska självförklarligt, sidvisningar är hur många gånger totalt sidor har laddats på din hemsida. Om en besökare kommer in på din startsida och går vidare för att läsa ditt senaste inlägg så är det två sidvisningar, värdet under är sidor/besök alltså hur många sidvisningar som varje besökare gör, innan den lämnar din sida, i snitt. Avvisningsfrekvens (Bouncerate) är en relativt viktig siffra och det finns många guider om just detta värde. Den talar om i procent hur många av dina besökare som går in på din sida och kollar på minst en till sida innan de går vidare till någon annan sida. Den här siffran vill du ska vara så låg som möjligt. 100% betyder att alla besökare kommer in på din sida, och lämnar direkt utan att ha klickat på någonting. 0% betyder att alla besökare klickar på minst en länk på din sida innan de gör någonting annat. Ett värde högre än 70% brukar räknas som kritiskt, och måste definitivt göras någonting åt. Allt under 50% är bra, 40% är riktigt bra och under detta är mer eller mindre omöjligt att få. I skrivandes stund är min avvisningsfrekvens 56,65%.

Genomsnittlig tid på webbplats
är som det låter, problemet är att en person måste ta sig vidare till en ny sida, för att dennes tid ska kunna räknas av scriptet på följande sida, så för en blogg med sina inlägg utskrivna på första sidan, där besökarna inte har någon anledning att klicka sig vidare, så kommer denna siffra vara väldigt låg, och även avvisningsfrekvensen kommer att vara väldigt hög.

% nya besök talar till sist om hur många av dina besökare som aldrig tidigare har besökt din hemsida, ju längre denna siffra är, ju fler lojala besökare har du som återkommer för att se dina uppdateringar. Det är för dessa personer det är viktigt att du kontinuerligt uppdaterar din sida så att dina lojala besökare inte slutar att komma.

Trafikkällor

Vidare på vänster sida kan du hitta en mängd information om statistiken på din sida. Intelligence (som i skrivandets stund är i Beta testning) kan skapa automatiska eller användarskapade varningar ifall ett visst värde inte uppnås eller överskrids, säg tex att du i genomsnitt har 100 besökare per dag, och en dag har du 200 besökare, då får du en varning som talar om detta, och du bör kanske ta en extra titt på vad du gjorde som var bra just den dagen.

Under fliken Besökare hittar du all information du kan tänka dig om dina besökare, hur länge de besöker din blogg, hur många sidor de besöker, om det är första gången de besöker din blogg, vilken webbläsare de använder och till exempel om de stödjer Java och Flash.

Den viktigaste menysidan här är dock trafikkällor. Det är under den här sidan du kan hitta all information om hur dina besökare hittar till din blogg. På första sidan hittar du en översikt och graf som talar om hur många procent som kommer till din blogg direkt, efter att ha skrivit adressen i adressfältet på webbläsaren, genom sökmotorer, efter att tex hittat dig genom Google, referenshemsidor genom att klicka på en länk från tex en länklista eller en kommentar på någon annan blogg och slutligen Övrigt, som framförallt definierar egen konstruerade referenser.

Sökmotorer

Genom överskrifterna på vänstersida kan du hitta mer information om de olika områdena, Direkttrafik kan du inte göra så mycket med, så vi hoppar över den sidan, och går raskt vidare till Sökmotorer, den här sidan är fantastiskt viktig för dig som bloggare, då du här kan se precis vad besökaren har sökt på, för att hitta till din site. Klicka på Google då jag antar att den sökmotorn är den med mest referenser till din sida, och du kommer få upp en mängd information. För utom just vilka sökord som används kan du här också se hur många sidor besökaren har gått igenom, hur länge den har stannat och vad avvisningsfrekvensen är för en viss träff vid vissa sökord.

Genom att undersöka hur folk hittar till din hemsida kan du se vad vad som är populärt, och vad folk vill veta mer om. Utnyttja den här informationen till att uppdatera populära sidor, och skriva nya inlägg i liknande tema. Om du skriver om ”WordPress Teman” och inte får en ända träff på dem orden, så kan du fråga dig själv varför inte? Har du med orden ”WordPress” och ”Teman” i dina texter eller pratar du bara om dem? Även om Google har blivit bättre på att gissa synonymer till sökord, så kan den inte göra hela jobbet, du måste faktiskt använda orden du vill att dina besökare ska hitta dig genom.

Hänvisningswebbplatser

Under rubriken Hänvisningswebbplatser hittar du alla dina besökare som hittar till din blogg via en annan sida som inte är en sökmotor. Genom att undersöka denna sida kan du se vilka hemsidor som har skrivit om din blogg, eller har med dig i sin blogglista. Ta tillfället i akt och kolla in hänvisningshemsidan och lämna en kommentar där du tackar för länken. Tack vara hänvisningshemsidan får du besökare och eventuella kunder, prenumeranter och/eller kommenterare.

Övriga besökare

Under Kampanjer och Annonsversioner hittar du dina besökare som registreras som ”Övriga”. Om du följt min guide för att skaffa en Twitter till din blogg så är det här dina Twitterbesökare kommer att registreras.

Innehåll

Innehållsöversikten visar dina populäraste inlägg, dina bästa målsidor och vilka inlägg folk flest lämnar din blogg ifrån. Genom att utvärdera informationen härifrån vet du vilka sidor du bör hålla aktuella och vilka inlägg du bör förbättra. Om ett populärt inlägg är flera år gammalt kanske det är dags att skriva ett nytt i samma tema och hänvisa genom länkar mellan de två inläggen.

Sökresultat från din WordPress sida i Analytics

Du kan få Google Analytics att registrera all intern sökning på din sida. Alltså allt som söks genom din sök ruta som troligtvis är placerad i din sidopanel.

Gå till ”Inställningar för Analytics” längst upp till vänster, under Analytics loggan. Sedan klickar du på Redigera på din profil rad till din blogg. På sidan som kommer upp klickar du återigen på Redigera för att ändra informationen om din hemsida.

Här under rubriken ”Site Search” ska du kryssa i radioknappen ”Do Track Site Search” och i rutan för ”Query Parameter” skriver du bara bokstaven s. Sedan klickar du på ”Save Changes” för att få din information registrerad av Analytics. Du hittar sedan all möjlig information om besökarnas sökningar under Innehåll > Webbplatssökning i din rapport.

Se informationen om sökningar som önskemål från dina besökare om mer information på din blogg i ämnet de söker på. Se det som att de gillar din blogg och hoppas att just du har skrivit om ett visst ämne. Gör dem inte besvikna.

Mål

Slutligen kan jag skriva lite kort om Mål på Analytics. Dessa definierar du på samma sälle som du fyllde i Sök informationen i förra avsnittet. Det kan vara ifall en besökare har kommit till ”Tack!”-sidan eller ifall besökaren varit på din blogg i över 5 minuter. Oavsett vad ditt mål är, om det blir uppfyllt dyker det upp under Mål i din rapport.

Styrkan i Analytics

Att använda dig av Analytics kan ge dig medvetenhet om dina besökare vilket får dig att blogga bättre och uppfylla dina besökares önskemål. Kommenteringen är också en viktig del för dialog med dina besökare och är inte att förglömma med genom att studera din statistik genom Google Analytics kan du få ännu mer kunskap och skapa en blogg dina besökare älskar att återkomma till.


12 kommentarer till 'Blogga medvetet medhjälp av Google Analytics' »»

 • Grymt bra artikel! Suveränt att du förklarar det här så detaljerat, inga problem för nybörjaren att använda sig av Analytics på sin sida efter att ha läst den här artikeln.

  Bra skrivet!


  • Det tackar jag för :) Min strävan är att alla ska kunna läsa och uppskatta mina artiklar oavsett tidigare erfarenhet.


 • Hej!

  jag har ingen som helst koll på vad det är för php-funktioner som används. jag har bara skrivit guiden utefter hur sidan funkar.


 • Tack för en väldigt bra artikel! Även jag som troget använt Analytics en längre tid hittade ett par smarta tips och funktioner i din artikel som jag inte ens visste existerade tidigare.

  Gillar ditt domännamn btw, verkligen klockrent ;-)


  • Jag tackar och bockar. Vad beträffar domännamnet kunde jag inte låta bli att ta det när jag upptäckte att det var ledigt :)


 • 7. Elin skriver: |

  Om man bloggar ”direkt” från wordpress och alltså inte har något webbhotell, är det inte möjligt att använda sig av google analytics då?


  • Jag tror tyvärr inte att WordPress.com tillhandahåller plugins eller teman där du kan använda dig av Analytics. Så du får snällt utnyttja deras WordStat istället.

   Detta är en av huvudanledningarna till att byta till en egen domän och server :)


 • 9. Elin skriver: |

  Tack för svaret! Nu slipper jag lägga mer tid på att försöka få något omöjligt att fungera. Känns lite komplicerat med egen domän och sånt, är inte särskilt teknisk.. Och dessutom börjar det ju kosta pengar då. :/


 • 11. Elin skriver: |

  Får ta och fundera lite på det där, tack för all hjälp i alla fall.


 • Tackar för en bra och utförlig artikel.


Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda dessa taggar:
<a href="">, <em>, <strong>, <img src="">,
<pre lang="php">, <code>, <blockquote>