Fråga Gurun

Här finns svaren på en mängd frågor som har ställts till mig.
Tyvärr har jag inte möjlighet att svara på fler frågor då tiden inte räcker till.
Men kanske finns ditt svar bland kommentarerna här nedan.

337 frågor till Gurun »»

 • Tjenare!
  Jo jag har funderat lite på det här med medlemsskap på hemsidor. Om jag vill låta besökare bli medlemmar, hur gör jag då? Inte medlemmar så att de kan logga in i administrationen, utan medlemmar så att de kommer bara sina egna sidor.
  Till exempel så vill jag till mina kunder skapa sidor, så att de, när de loggar in, kan se sidor jag har skapat åt dem.

  Hur ska man göra det på bästa sätt?


  • WordPress är dessvärre väldigt dålig på medlemshantering. Vill du låta dina kunde ha egna bloggar gör du det lättast genom att använda WordPress Mu, om du vill att de ska kunna skriva på din blogg eller komma åt vissa speciella sidor som bara användare kan använda så kan man tillåta registreringar under ”Inställningar > Allmänt”. De flesta personer med en medlemsregistrering bygger sig dock en helt egen sådan, och har en separat inloggning för dessa.

   I och med WordPress 3.0 kommer Mu och vanliga WordPress att integreras, så förhoppningsvis kan vi se en bättre medlemshantering i WordPress i framtiden.


 • Tack för ett snabbt svar.
  Jag använder just nu WordPress inte för att blogga, utan jag har byggt min sida till mitt företag i det. Tanken är att varje kund ska få ett kundnummer och lösenord som de kan logga in med. Då ska kunden komma till sin sida med information angående pågående projekt som jag hela tiden uppdaterar.
  Tanken är att kund ska kunna logga in och se screenshots från hemsidans utveckling, arbetssätt och så vidare.
  Det är alltså svårt att göra den funktionen?


  • Det finns ingen smart WordPress lösning för detta så vitt jag vet, men du kan säkert använda dig av wordpress ”registrera användare” och sedan bygga dina egna funktioner, och mallar för att visa viss information för vissa användare.

   Men om du bygger hemsidor, borde ju inte det vara så stora problem. Skapa ett extra värde i tabellen med poster och koppla den till visning för användare ifall användar_id överensstämmer. Men som sagt, du är nog tvungen att bygga det själv.


 • 5. Johan skriver: |

  Hej!

  Hur skapar jag en nyhetsspalt i wordpress med datum och en nyhetsrubrik?


  • Vill du ha nyheter som från DN och SvD eller vill du ha dina 10 senaste inlägg som nyheter? Ifall det är det första måste du använda dig av RSS feeds, om du är ute efter det sista och känner att widgeten ”senaste inlägg” inte är tillräcklig, så kan du bygga dig en egen.

   1
   2
   3
   4
   5
   6
   7
   8
   9
   10
   11
   12
   13
   14
   15
   
   <ul>
   <?php 
   $lastposts = get_posts('numberposts=10');
   foreach($lastposts as $post) :
   	setup_postdata($post); ?>
   <li>
     <a href="<?php the_permalink() ? rel="nofollow">" rel="bookmark" title="<?php the_title(); ?>">
       <small>
         <?php the_time(get_option('date_format')); ?>
       </small>
       <?php the_title(); ?>
     </a>
   </li>
   <?php endforeach; ?>
   </ul>

   Borde funka.


 • 7. Johan skriver: |

  Tack Wpguru, jag skulle vilja visa nyheterna på förstasidan som expandosidan:

  http://www.expandosystems.com/
  Alldeles ny och grön i WordPress världen
  :-D


  • De använder sig av en väldigt avancerad jQuary funktion, som du möjligtvis skulle kunna hitta genom att googla efter jQuary show latest posts. Annars får nu nog klistra in funktionen jag skrev i kommentaren innan och lägga till den informationen du känner att du saknar. Sedan styla det i style.css


   • 9. johan skriver: |

    Tack! Har hört av wordpress 3.0 kommer att ha intressanta funktioner, skulle du kunna recensera om det.


    • Kanske det… Har inte testat det än, men jag är väldigt sugen. Hör hört mycket trevligt om WordPress 3.0. Får se om jag har tid.


 • Tjena!
  Jag har suttit och läst lite över de olika temafiler som bygger upp en template. Vore trevligt att hitta en artikel här också som handlar om det. Även om det redan finns på andra ställen också. Bara ett litet önskemål från mig.

  Tack för en bra sida!


  • Tack för inlägget, jag planerar en hel artikel serie som kommer att gå i benämningen ”Att bygga ett tema på scratch”, så det kommer att dyka upp när jag har tillfälle och tid.


 • Jag har lite problem med 960GS. Nu har jag en grundmall jag har byggt upp, men när jag börjar ändra typografin i min mall så blir det fel. När jag lägger margin och padding så hoppar det runt och så vidare. Tror du förstår vad jag menar.

  Hur ska man göra för att lägga ett mellanrum mellan kanten på mina divar till innehållet?


  • Du får inte använda padding eller margin på sidorna på elementen som har grid klasser, om du vill ha ytterligare marginaler eller padding så får du göra en div inuti som har den marginalen/paddingen du vill ha.

   1
   2
   3
   4
   5
   6
   7
   8
   9
   10
   11
   12
   
   <div class="container_12">
     <div class="grid_8">
       <div style="margin: 10px;">
          <p>Text</p>
       </div>
     </div>
     <div class="grid_4">
       <div style="margin: 10px;">
          <p>Text</p>
       </div>
     </div>
   </div>

 • Ok tack för tipset, det fungerar bättre.
  Vad säger du om det här då, att ha en gridclass på en img? Är det ”fel”?
  För jag har tre bilder bredvid varandra, och jag vill att de ska passa in i layouten och varje bild ska vara grid_6 ”bred” i en div med grid_18. Bör jag lägga classer på img, eller skapa divar med gridclasser?


  • Alla grid klasser bör vara på divar, om du kollar startsidan på den här sidan, så har jag tre kolumner med bilder, alla dessa är placerade i divar som vardera har en grid-klass.


 • Jag skickar med en bild för enkelhetens skull.

  Det som händer här är att jag har följande:

  ... innehåll ...

  Och här i då har jag gjort tre divar enligt följande:

  Då blir resultatet som på bilden. div.grid_margin har margin:12px;
  Tar jag bort margin helt, eller diven då, så fungerar det. Men när jag har margin på så fungerar det inte.

  Har du något bra råd hur jag ska göra?


  • Sorry, din php kod försvann, använd <pre lang=”php” line=”1″>Koden</pre> för att skapa en riktig kod ruta, och använd riktiga taggar när du lämnar kommentarer <tag>


 • Hej

  Det är lite rörigt på min sida..
  Min första fråga:
  Hur gör jag för att få inlägg om professionella ting under just Professionellt? Som det är nu finns bara infon om Professionellt när man klickar på Professionellt. Jag vill att att det jag skriver som ska tillhöra Professionellt ska komma upp när man klickar på Professionellt.


  • Just nu antar jag att du har Professionellt som en Sida, för att dina inlägg ska dyka upp där måste det vara en kategori. Så istället för att generera och visa dina Sidor måste du visa dina Kategorier. Om du kollar på min sida så menyn med drop down (under loggan) mina kategorier, och de ljusgrå länkarna högt upp (över loggan) är mina sidor.


 • Finns det en funktion i stil med ”get_permalink_of_parent”?
  Eller hur ska man göra för att smidigt länka till modersidor?


  • Du skulle kunna använda dig av get_page_link:
   $post är sidan, enligt vad vi pratade om på Wp-forum.

   1
   
   <?php get_page_link($post->post_parent); ?>

 • Jag orkar snart inte säga tack mer…. Men tack!


 • Haha, done that. Har du fått många såna?

  Nu kanske du har kraft att svara på nästa fråga.

  <a href="post_parent); ?>">Tillbaka till post_parent); ?>

  Då blir resultatet så här typ:
  Tillbaka till 184Schwarzwald

  Den visar idnumret för post_parent, men den visar titeln för den aktuella sidan.

  Vad har jag missat?


  • Som jag skrev i ett tidigare inlägg så klarar in WordPress <?php kod… Använd &lt; för att skriva < och &gt; för att skriva >
   eller använd <pre lang=”php” line=”1″>Kod</pre>


 • 27. Peter skriver: |

  Hej !!

  Är det bara att ändra permalänkar från förvald till anpassad på en gammal blogg eller måste det till fler handgrepp ??


  • Om du vill ändra hur dina permalänkar ser ut är det absolut det ända som behövs. Men eftersom du säger att det är en gammal blogg så kan du tänka en gång extra, då det är möjligt att google har indexerat din sina eller någon har länkat till din sida med den gamla permalänksstrukturen. Och kommer då inte att kunna hitta dig. Se till att ha en bra 404-fil.


 • Hur installerar man google analytics på wordpress.com?


 • Gäller detta verkligen wordpress.com? Som jag har försått de gäller det bara wordpress.org. Jag kan inte hitta någonstans hur mn installerar det på wordpress.com.


  • Hm… jag förstår rätt kan man alltså inte ladda ner tillägg till WordPress.com, och då måste man lägga till kod i temafilerna. Men dem kommer man inte heller åt i WordPress.com, så tyvärr kan du nog inte använda dig av Google Analytics om du har din blogg på WordPress.com. Ännu en bra anledning till att ha sin egen blogg på sin egen WordPress.org installation.


 • Jag har förstått det nu… Då ska jag passa på att fråga en annan sak. Jag har nu en wordpress.com-blogg och vill konvertera denna till den nedladdningsbara varianten. Jag har köpt till så att jag får ändra i css:en och har ändrat en del färger. Ja ghar massor av undersidor. Hur lätt/svårt är det att göra en sådan konvertering?


  • Det första du måste göra är att hitta ett ställe som du kan placera din installation (antingen ett egen server (ovanligt) eller via ett webbhotell (vanligt)). Efter att installera WordPress.org där måste du hitta ett tema som passar dig, det är inte säkert att det tema du nu har på WordPress.com finns att hitta till en nya installation, samtidigt som det är troligt att du kommer att kunna hitta 1000 nya teman du aldrig har sett på WordPress.com. Efter det loggar du in på din WordPress.com blogg och klickar på ”Verktyg > Exportera” och exporterar alltsammans. Loggar sedan in på din WordPress.org installation och tar ”Verktyg > Importera” vilket får hela din gamla blogg med undersidor inlägg och bilder och dyka upp på din nya blogg. Så var det klart! Sist behöver du bara ett domän namn också, så att människor kan hitta dig.


 • Tack så mycket för all hjälp! Nu återstår att se om jag kommer att genomföra det hela. Webbhotell och domän har jag, men jag vill inte förstöra något av det jag har byggt upp. Nu är jag bara arg för att jag inte laddade ner programet från början :)


  • Installera det på ditt webbhotell, exportera och importera allt till den nya bloggen. Kolla om det blir snyggt, om det inte blir det, skit i den nya bloggen och skriv vidare på den gamla. Och ifall det blir snyggt så byter du bara. Du har ingenting att förlora, men allt att vinna. Ganska bra odds enligt mig. Om det blir svårt så finns jag har för att hjälpa dig.


 • Ja, så ska jag göra! Tack igen för alla råd och tips. Jag åtekommer säker med fler frågor när jag drar igång mitt projekt med bytet.


 • 39. Patrick skriver: |

  Du verkar ju vara proffs på det du gör, om du har tid / lust – skulle du kunna skapa en guide på hur man gör egna custom fields? Såklart kommer du få en donation utav mig om en sån guide dyker upp. Mvh


  • Jag så mycket. Jag har faktiskt en sån titel i min ”Utkast till kommande artiklar”. Så med lite tålamod kommer det snart att dyka upp en sån också… Om jag får tid att skriva en :)


 • 41. Patrick skriver: |

  Underbart, tänkte även passa på och fråga hur du gör så man kan (Prenumerera på kommentarer från det här inlägget via e-mail)

  Mvh