Fråga Gurun

Här finns svaren på en mängd frågor som har ställts till mig.
Tyvärr har jag inte möjlighet att svara på fler frågor då tiden inte räcker till.
Men kanske finns ditt svar bland kommentarerna här nedan.

337 frågor till Gurun »»

 • 251. Martin skriver: |

  Hej, jag hade tänkt att skapa ett diskussionsformum till våra medlemmar i vår bostadsrättsföreningen, så de kan fråga ex per ämne:

  - Tvättstuga
  - Fastigheten
  - Gården etc

  Nu har jag skapat en sida, men det blir inte trådade inlägg, eftersom jag använder vanliga kommentars funktionen.

  Har du tips på hur man kan göra?


  • 252. WpGuru skriver: |

   För att kunna skriva trådade kommentarer måste du slå igång denna funktionalitet under ”Inställningar > Diskussion” och sedan måste du också ha ett tema som stödjer trådade kommentarer (tex TwentyTen).

   För ett forum skulle jag rekommendera bbPress som helt klart är populärast och bäst av alternativen.

   Lycka till


 • 253. Martin skriver: |

  Hej,
  Jag behöver ett forum till vår hemsida.
  Vill helst använda wordpress, så man slipper så många inloggningar för våra brf-medlemmar.
  Har du något tips. Använder idag en vanlig sida med kommentarer, men då blir det inte möjlighet att göra dessa trådade. Ex gården, tvättstugan, fastigheten, garaget etc.

  Martin


 • 254. tobbe skriver: |

  Hej!
  tänkte höra om du har erfarenhet av pluginen ”Events calendar”

  Jag vill byta språk till svenska, hur gör jag?

  annars, kan du ge exempel på en annan bra, fungerande kalenderfunktion där jag kan lägga in händelser som andra människor kan se?


  • 255. WpGuru skriver: |

   Pluginet är inte helt okänt, så det är mycket möjligt att någon redan har översatt det åt dig. Ta en titt på http://wp-support.se/ där de har översättningar till de vanligaste tilläggen och teman.

   Lycka till


 • Hejsan!!
  Tack för en superbra sida, den har verkligen hjälpt mig i att komma igång med bloggandet.
  jag har dock stött på ett problem …
  När jag lade in en gilla knapp enligt :http://www.ruhanirabin.com/how-to-add-facebook-like-button-to-wordpress-posts/
  så blev alla poster dubbla i inlägget??
  Hur rättar jag till det?
  jag kan inte bara redigera inlägget för där inne ser det rätt ut men läser man på bloggen står inlägget 2 gg i rad, ser mkt knäppt ut.
  Kan du hjälpa mig?
  Vänligen Mariann


  • 257. WpGuru skriver: |

   Du kan alltid ta å läsa min guide i området. Sen skulle jag tro att du bara har lagt till någonting fel när du implementerade knappen. Försök att backtracka allt du gjort, och se om du kan få det tillbaka som det var innan, så är det bara att försöka om igen.

   Angående Facebook gruppen så är det inte svårare än att sätta permalänken till facebook gruppen istället för till sidan.

   Lycka till.


 • En fråga till. :)
  Jag har en facebookgrupp med samma namn som bloggen, går det att få en gilla – facebookgruppen knapp på bloggen?
  //Mariann


 • Hej igen
  du hjälpt mig för en tid sedan med nextgen gallery.
  Jag ville få alla album i en rad istället för en lista.
  jag fick då tips av dig att lägga till följande kod i min style.css

  #coreContent .ngg-albumoverview {
  clear: none;
  width: auto;
  }

  allt fungerade jättebra tills idag. När jag idag gick in på sidan för att lägga till ett album till så helt plötsligt så vissa albumen som lista och inte på rad som jag vill ha??? vad tro du kan har hänt? jag har uppdaterat nextgen gallery till senaste version, kan det påverka?

  ta gärna en titt på sidan http://www.warodell.com/?page_id=2


 • Hej!
  Om jag låser ett inlägg i bloggen står det ”Lösenordsskyddad” innan själva bloggrubriken (och i högerkollumnen).
  Hur/vart ändrar jag så det tex. bara står ”Skyddad”, ”Lösen” eller ”Låst”? Har kikat runt bland filer och andra inställningar…
  Jag använder mig av K2.

  /Lotta


  • 265. WpGuru skriver: |

   Detta bör vara satt i filen comments.php.

   Öppna den genom ”Utseende > Redigera” och sök efter texten (troligtvis på engelska) och sen byt ut den.

   Lycka till


   • Tack för snabbt svar! Men funkar inte :(
    Har bytt ut texten Password protected på flertalet ställen och på alla möjliga sätt, men ingen skillnad… Har rört om inne i cPanelens filer till och med men utan resultat.
    Kan det sitta någon ”spärr” som K2 satt dit i någon kod någonstans..?..
    Ganska löjligt kanske att haka upp sig på en liten text, men så är det ;)

    /Lotta


    • 267. WpGuru skriver: |

     Du kan alltid slänga in det i ett sökfunktion på något sätt (windows egen sök i filer tex) och söka efter ordet Password och byta det på alla ställen där det existerar. Det ska verkligen bara vara en text i comments.php. Men jag vet att K2 kan vara lite speciella med sina filer, eftersom de bygger hela sitt tema objektorienterat så det är möjligt att det är placerat någon annan stans. Så sök i alla filer så borde det gå…


 • Hej igen!

  Vad har hänt med mitt RSS-flöde?

  http://www.tomatsallad.nu/feed

  I firefox ser det ok ut, fast det visas bara utdrag – var har jag lyckats peta in den inställningen (vill visa hela, så att twingly funkar – det är så jag upptäckte det hela)?

  I chrome däremot blir det bara gallematias.

  Klickat runt lite men vet inte vad jag gjort, om det nu är något jag gjort.

  Hjälp!


  • 271. WpGuru skriver: |

   Under ”Inställningar > Läsa” ska det finnas en inställning som heter ”Inlägg i flödet visas som” med valen Heltext eller Sammanfattning. Kolla så att den är inställd rätt.


 • Rätt och rätt, den står på heltext :-) Har bytt fram och tillbaka några gånger och ändrat visa antal från 10 till 20. Har tagit bort en flattr-knapp från flödet men det gav ingen effekt.

  Googlade och någon skrev att det är en känd bugg som löses genom att man skriver ett utdrag. Det gör det inte för jag skriver alltid utdrag…

  I IE/outlook funkar det, hela inläggen kommer med och även bilder. I firefox blir det bara utdrag utan bilder och i chrome bara junk. Twingly funkar inte heller.

  Fler saker att prova?


  • 273. WpGuru skriver: |

   Oj, det låter som att du är mer påläst i den här frågan än vad jag är. Det är ju möjligt att olika readers väljer att läsa ditt flöde på olika sätt. Du kan ju testa att bränna din feed genom FeedBurner och se hur den reagerar på flödet. Annars har jag nog inte bättre idéer än att googla vidare. Men jag är medveten om att att det finns ett problem här, för jag minns att andra har frågat om liknande issue.

   Berätta gärna om du kommer på något.


 • 274. Christer K skriver: |

  Vill använda WP för at göra en hemsida. Ville börja från tom sida så jag tog bort alla sidor utom en som jag döpte till ”hem” där det för stunden bara finns en text att sidan är under konstruktion, grejen är nu att när jag tittar i panelen så finns det bara en sida. Men när jag kollar in hur det ser ut på webben så finns det två sidor. Och sidan som jag skapat ligger som andra val i meny fält. Sidan ”om” ligger som första, men den har jag tagit bort och finns inte bland sidor i kontroll panelen. Hur gör jag för att antingen ta bort ”om” sidan eller börjar om från början. Hoppas det går att fixa till.

  /Christer


  • 275. WpGuru skriver: |

   Vad händer om du klickar på ”om” knappen. Kommer du till en (1) riktig sida med text på? Eller hämnar du på en (2) ”sidan kan inte hittas” sida?
   Om (1) så måste du ha misslyckats att ta bort din sida, alternativt satt den privat. Om sidan är borttagen från ”Sidor” så ska den inte hittas. Du kan testa att logga ut och kolla också, då det kan vara skillnad eftersom du är administrator.

   Om (2) så är det troligtvis så att menyn är fel. Och inte är direkt kopplad till sidorna. Vilket gör att länken hänger kvar även om sidan inte existerar.

   Det kan också vara så att den ena är en sida (den som heter ”Hem”) och det andra är ditt inläggs flöde (med ett inlägg som råkar heta ”om”) eller tvärt om du har blandat ihop de två och skapat ett inlägg som du döpt till ”hem” i tron om att det är en sida. Och tagit bort ”Mitt första inlägg”. Och då finns självklart ”Om” sidan faktiskt kvar under administrationspanelen och ”Sidor”.

   Det ska absolut gå i alla fall. Lycka till


 • 276. Waldenryd skriver: |

  Hej, jag hittar inte ett bra tillägg, eller iaf inte lyckats med inställningar för att få tillägget att fungera. Jag vill ha ett tillägg i Widgeten för ”gilla oss” på Facebook. Jag vill bara att den ska synas i sidopanelen och inte på varenda sida som den gjort hittills. Vet du hur jag kan lösa detta?


  • 277. WpGuru skriver: |

   Jag kan tyvärr inte några sådana tillägg på rak arm. Men har du läst mitt inlägg som jag länkade till i förra kommentaren. Där går jag igenom hur man skapar en egen gilla knapp. När du får frågan om vilken permalänk den ska gå till, skriv då in din facebook grupps url. Och när du placerar den, gå in i sidebar.php som du hittar under ”Utseende > Redigerare” och placera koden där, så kommer det att fungera.

   Lycka till


 • 278. Waldenryd skriver: |

  Jag hittade ett tillägg som fungerade.

  Jag undrar hur jag gör om jag vill skriva ut en Byline till en utvald bild. Är det något jag ska skriva i functions.php? Vad är det isf? För att få fram bilden skriver jag i functions.php

  add_image_size(‘authorpic’, 200, 300);

  Men om jag vill att det som står i bildbeskrivningen också ska skrivas ut hur gör jag då?


  • Tyvärr finns det ingen möjlighet att spara en byline till en utvald bild bara som standard i WordPress, det är klart att du säkert kan hitta ett plugin som har den funktionen eller bygga någoting själv, men det är tyvärr inte så där super lätt. Den där raden om add_image_size lägger inte till den utvalda bilden i sig själv, utan den specificerar bara en bildstorlek som alla bilder du laddar om ska beskäras till. Det är sedan i index.php som själva bilden skrivs ut. Jag rekommenderar att du letar efter ett tillägg.


 • 280. Ricke skriver: |

  Hallå!

  Jag har en fråga: hur gör du två olika menyer på din sajt? Den tunna svarta längs upp och den lite större grå under loggan. Sitter och försöker få till det själv men lyckas inte. Är nybörjare på WordPress…


 • 282. Jesper skriver: |

  Tjena, jag sitter och försöker göra något liknande det du har på din startsida. d.v.s en huvudnyhet och sedan tidigare inlägg i rutor. Jag kommer dock att ha mer statiskt info i rutorna som inte kommer bytas ut lika ofta. Alltså vill jag att senaste nyheten alltid ska hamna som ett eget inlägg och rutorna styr man på något annat vis.

  Har varit inne på lite olika varianter att försöka lösa det. Ex. låta rutorna vara ”sticky posts” men jag vet inte hur jag ändrar ordningen på det. Alternativt en egen loop för en särskild ”rutor-kategori”?

  Jag vet helt enkelt inte vad som vore ett smart sätt att lösa det på och gissar att det kan vara till stor hjälp att veta hur du har lagt upp det på din sida om du känner för att avslöja det. :-)

  Stort tack på förhand!


  • Ska de mindre rutorna vara ”senaste inläggen” eller skulle det vara annan information? Som jag har gjort det så visar jag 10 inlägg per sida. Och första gången loopen körs skriver den ut den stora nyheten och de övriga 9 gångerna loopen körs ser jag till att skriva ut nyheten på ett annan sätt. Så länge jag håller koll på vilken tur loopen körs kan jag göra olika saker. Tex ser jag till att skriva ut en cleafix-div efter varv 4, 7 och 10.

   Om du har annan information som inte är ”senaste inläggen” så skulle jag rekommendera att göra ett ”custom post type” som innehåller den information du vill ha. Och sedan skriva ut ”inläggen” du gör där.

   Lycka till


 • 284. Martin skriver: |

  Hej Guru.

  Förut så hade jag en wordpress.com sida och använde den ”inbyggda” slideshow funktionen ”http://en.support.wordpress.com/slideshows/”.

  Nu när jag kör en wordpress.org installation så kan jag inte hitta en plugin som jag tycker är lika enkel som den som finns med i wordpress.com.
  Vet du om denna slideshow finns som en plugin till wordpress.org?
  Och i så fall vad heter den, för jag har inte hittat den när jag sökt efter den?

  Hälsningar
  /Martin


  • Det finns en stor chans att den som finns på WordPress.com är en egen snickrad slideshow. Jag har själv letat lite efter bra slideshows men inte riktigt hittat någonting bra. Jag vet att det ska finnas någonting i stil med Image Cycler eller liknande som ska vara ok. Men senast jag behövde en sådan funktion vet jag att jag tog och byggt en själv, så utbudet är kanske inte riktigt där den borde vara.

   Min rekommendation är att ledda ner beta versionen till WordPress 3.2, deras nya default tema TwentyEleven ska ha en slideshow i sig, om jag inte missminner mig. Kolla upp det och se hur dem gör så kan du sno den.

   Lycka till.


 • 286. Eivor skriver: |

  Varför kommer jag inte längre in till mina gravatarer som jag gjort tidigare, senast i går. Jag skulle vilja ändra på en av dem.


  • Jag är inte riktigt säker på hur Gravatar fungerar rent kodmässigt. Men jag tror att det är så att de låter dig ha en ”huvudadress” det är denna du måste logga in på för att sedan kunna administrera alla de andra adresserna. Så det är möjligt att du försöker logga in på en adress som inte är din huvudadress. Testa att logga in på någon annan och se om det går. Annars kan du ju be om nytt lösenord, alternativt kontakta Gravatar för mer information.

   Lycka till


 • 288. Anders skriver: |

  Hej,
  Undrar hur man får bort eller gömmer texten/länken proudly powered by wordpress från hemsidans nedre högra hörn, vet du?


  • Om du använder WordPress.org, så går du in under ”Utseende > Redigera” och letar upp ”Footer.php” i högerspalten. Sen tar du helt enkelt bort texten om WordPress, och sparar filen. Voila!


 • 290. Petter Landerholm skriver: |

  Hej
  Tack för en bra sida!
  Jag är helt ny på området. Jag ville skapa en hemsida som inte ser ut som en blogg utan som en ”vanlig” hemsida där jag presenterar att jag erbjuder mina tjänster som privatlärare i musik. Jag önskar få en så ”ren” sida som möjligt och vill få bort allt som står till höger på sidan nu. Dvs sök, inlägg, kommentarer, arkiv, kategorier, meta. Hur får man bort det?

  Jag undrar också hur man lägger in ett foto som ”är attatchat till en specifik del av en text”. Hoppas du förstår mina frågor.
  Mvh/ Petter


  • Hej Petter.
   Det finns många teman till WordPress, vissa har så kallade Widgets som är placerade i en så kallad sidebar som du beskriver. Dessa får du bort genom att ta bort dem från Utseende > Widgets i administrationspanelen. Tyvärr är det många tema skapare som gör så att ”ifall du tar bort alla widgets, så sätter de dit ett gäng åt dig automatiskt” vilket kan vara irriterande. Då måste man ta bort massa kod i sidebar.php sidan som du hittar under Utseende > Redigerare, men det kan vara lite avancerat och rekommenderar då istället att hitta ett trevligare tema.

   För frågan om bilder, behöver du egentligen bara skapa en sida eller inlägg. Skriva text tills du kommer till stället där du vill ha in en bild, och klicka på ”Bifoga bild”-ikonen och bifoga den i inlägget på det stället, då hamnar den där den ska vara.

   Lycka till.


 • 292. Daniel skriver: |

  Hej!
  Jag råkade radera en kommentar som jag inte skulle ha raderat. Jag har även tömt papperskorgen. Går det på något vis att hitta denna kommentar någonstans och reparera skadan?

  Mvh Daniel


  • Om du lyckats ta bort den helt och hållet, trots att det krävs två tryckningar för att göra det, så är kommentaren tyvärr helt borta. Om du dock har godkänt den tidigare, och har tur, så finns det en möjlighet att Google har cachat din sida, men den kommentaren på den. (I så fall, googla på din sida och klicka på knappen ”Visa cachad version”).

   Annars om du har kryssat för att du vill ha ett mail varje gång någon postar en kommentar på din blogg, så kommer det finnas ett mail i din inkorg med kommentaren skriven.

   Det sista alternativet är att be kommentatorn att skriva om den.

   Hoppas att det löser dig.


 • Uppdaterade från WP 3.1.3 till WP 3.1.4 då kom det in verktyg o text som jag inte vill ha. Där finns tex två st sökrutor och text (Arkiv), länkar till adminstration mm.
  Hur får man bort detta. Önskar man kunde bifogat en skärmdump men det tycks inte gå.

  Mvh
  Kenneth


  • Problemet är löst. I stället en annan fråga:
   Kan man ha genomskinlig bakgrund på endast vissa sidor? Endast headern ska då vara synlig. Nu menar jag inte skärmbakgrunden vilket i detta fallet är ett foto som täcker hela skärmen utan det gäller sidornas bakgrund. Har testat med att ta bort hex-koden men då blir ju alla sidorna genomskinliga.


   • 296. WpGuru skriver: |

    Det går… Men det är inte så lätt… Problemet är att du vill göra en förändring på ett element som är mycket högre upp än var du redigerar. Så lösningen blir en hel del php kod och in i filerna och joxa… inte det lättaste…Om du vill att jag ska utveckla svaret så skriv igen.