Fråga Gurun

Här finns svaren på en mängd frågor som har ställts till mig.
Tyvärr har jag inte möjlighet att svara på fler frågor då tiden inte räcker till.
Men kanske finns ditt svar bland kommentarerna här nedan.

337 frågor till Gurun »»

 • Hemsidan jag har är väl ganska enkel men det hade varit trevligt om man kunde ha åtminstone öppningssidan (hem) genomskinlig eftersom texten där är minimal. Andra sidor med mycket text blir ju svårare att läsa mot en oregelbunden bakgrund som ju ett foto är, därför vill jag inte ha alla sidorna genomskinliga.
  Så, om Du har tid o lust att utveckla detta vore jag mycket tacksam.
  Kenneth


  • 298. WpGuru skriver: |

   Om du bara vill göra den transparent på startsidan så blev det faktiskt väldigt enkelt:

   Gå in i redigeraren (under utseende) och öppna style.css
   Lägg till följande:

   
   .home #wrapper{
     background: transparent;
   }
   

   så borde det lösa problemet!


   • Jättebra, det funkade. Tusen tack! Hade aldrig själv listat ut detta, dristar mej till en en fråga till.
    Skulle vilja ha bort den svarta bordern också, den verkar omotiverad nu, vilken stäng är det? Det gör inget om den
    försvinner på samtliga sidor.


 • 302. Caroline skriver: |

  Hejsan!
  Jag försökt lägga till min blogg på wordpress att den skulle pinga automatiskt och läste detta på din sida:

  ”Om du vill, kan du pinga dessa hemsidor manuellt, genom att varje gång du skriver någonting, gå in på varje hemsida och tala om detta. Men det kommer inte bara att vara jobbigt och tidskrävande, utan också helt onödigt, för man kan nämligen göra detta automatiskt om man använder sig av WordPress. Öppna din administrationspanel (/wp-admin/) och gå till Inställningar > Skriva . Längst ner på denna sida hittar du Uppdateringstjänster, och troligtvis hittar du även raden http://rpc.pingomatic.com/ där.”

  Problemet är att jag går in på inställningar och sen skriva, MEN därinne finns inte något som heter ”Uppdaterinsgtjänster” utan det finns bara en knapp som heter ”Blogga det här” och den går inte att trycka på eller flytta runt… Vill väldigt gärna kunna pinga min blogg så att den får mer trafik – HUR ska jag göra??


 • 304. Anne-Lie von Wowern skriver: |

  Hej,
  jag har precis börjat arbeta med WordPress.Har Loopia som webbhotell. Det har fungerat bra att installera ett tema. När jag ska göra ett inlägg och laddar upp en bild så går det bra. Bilden hamnar i biblioteket. Men jag kan inte se den i inlägget /bara i bibliotekets visa) när jag förhandsgranskar och den är inte med när jag publicerar inlägget. Har försökt i flera dagar komma på vad problemet kan vara. Har också letat i forum /wordpress suport men hittar inget som stämmer med mitt problem. Undrar om du kan hjälpa mig. Mvh Anne-Lie von Wowern


  • Om du använder Loopia antar jag att du använder media.dinadress.se för att placera bilderna i (Standard på Loopia). Då låter det som att domänlänkningnen skulle kunna vara fel, så att bilderna existerar på rätt ställe.

   För detta problem tror jag att det bästa är att skicka ett mail till Loopia. Då de har mycket lättare att se vad du gör för fel.

   Annars låter det också som att du bara laddar upp bilderna, utan att faktiskt infoga dem i inlägget. Du måste ladda upp en bild och sen klicka på knappen ”Infoga i inlägg” för att faktiskt visa bilden i inlägget.

   Lycka till


 • Hej,

  Jag undrar över det här med etiketter. vad är det jag ska fylla i där innan jag publiserar ett inlägg? jag fattar inte och sen om jag vill ha tag moln. är det en funktion jag måste köpa.
  tack


  • Etiketter är små ord som kan beskriva inlägget du har skrivit, så att dina besökare som läser inlägget enkelt ska kunna hitta inlägg som handlar om samma saker. Det är ofta nycket ord i texten, till den här Fråga Gurun sidan, så hade etiketterna säkert kunnat vara ”Fråga”, ”Svar”, ”Guru” och ”WordPress” kanske, om jag skriver andra liknande sidor, så borde de troligt vis ha likande etiketter. Mitt tillägg på den här sidan som genererar ”Relaterade inlägg” till varje inlägg använder sig bland annat av dessa etiketter för att leta reda på lite inlägg som verkar handla om samma saker.

   Jag tror att en av standard widgets:arna som kommer med WordPress är ett Etiketts moln. Annars vet jag att det finns ett oräknerligt antal tillägg gratis som kan skapa ett åt dig. Sök bara efter Tag Cloud bland tilläggen så kommer du att hitta massor.

   Lycka till


 • Miniatyrerna till gallerierna i NextGen blockeras av en widjet som ligger till höger i fältet. Önskar ta bort denna widjet helt o hållet så att minityrerna fyller hela fältet.
  Även om man lägger in en tom textwidjet så finns ju ändå blockeringen kvar, hur kommer man runt detta?

  Det där med kaffepeng har jag tidigare dessvärre helt missat men ämnar rätta till detta.
  Kenneth


  • Problemet här är att det finns en style satt på elementet med id ”content” som deklarerar att det ska vara massa marginal på höger sida om innehållet. Om du väljer att enkelt ta bort detta, kommer det att tas bort på alla sidor, vilket visserligen kan vara ok, men då kommer du inte kunna ha widgets på sidan, på någon sida. Om du känner för det, så lägger du till följande rader i Utseende > Redigerare > style.css:

   #content {
     margin: 0 1px 0 0;
   }

   Om du önskar göra det bara på några sidor måste du skapa en template som ändrar just bara denna style, och välja att just den sidan ska använda sig av din nyskapade template. Om så önskas, kan jag ge dig mer information om det, i så fall säg till.

   Jag tackar så mycket för kaffe pengarna :)


 • ja det blev full sida men tyvärr också några andra negativa effekter, bla så hade jag sidan ”hem” genomskinlig, förutom headern, har tidigare av dej fått en kod
  .home #wrapper{
  background: transparent;
  }
  som försvann, har testat att lägga tillbaka den men dock inte lyckats med detta.
  Sen är det lite andra småsaker också som jag ev kan återkomma till.
  Kenneth


 • Lade in #content { margin: 0 1px 0 0; } alldeles ovanför .hentry {margin: 0 0 48px 0; för att fylla gallerisidan med minibilder, då hände följande:

  1. Vill endast ha första sidan genomskinlig, men alla har blivit detta. Har lagt in .home #wrapper{ background: transparent; } sist i style.css

  2. Ett stort ”Kolontecken” upptäder efter alla rubrikerna till gallerierna.

  3. När nu sidbarer/widjets har plockats bort så hade det sett bättre ut om miniatyrbilderna hade blivit centrerade, men hur görs detta?

  4. Comments are closed, behöver inte synas.

  5.Undrar också om de koder som du lämnar kan placeras sist i spalten eller man måste lägga dem på speciella platser, har någonstans sett att det finns radnummer men har inte lyckats få fram dessa.


  • Det första jag kan se är att koden du satte dit saknar den avslutande ”måsvingen” }
   När den saknas kommer hemsidan inte att förstå vad som händer, strunta i nästa deklaration och allt möjligt konstigt kan uppstå.

   Testa att sätt dit den, så tar vi det från där sen.

   Angående ”var” du ska sätta in koden:
   Css deklarationer har en prioriterings ”kö”. Man kan nämligen deklarera saker på ett element på många olika sätt; tänk dig att vi har en tabell som ser ut som följer:

   
   <table class="table_klass" id="table_id">
     <tr class="tr_klass" id="tr_id">
       <td class="td_klass" id="td_id">
         Här är lite text
       </tr>
     </td>
   </table>
   

   Om man vill göra texten tex fet stil kan man skriva det på många olika sätt:
   td{ font-style: bold }
   .td_klass{ font-style: bold }
   #td_id{ font-style: bold }
   .tr_klass td{ font-style: bold }
   #table_id .td_klass{ font-style: bold }

   för att nämna några sätt. Alla gör samma sak. Men prioriteras olika. Det mest almänna du kan skriva är en * som betyder ”Alla element”, så fort css:en hittar en deklaration som är lite mer specifik så kommer den att välja att använda den istället. Näst i deklarationsstegen kommer almänna element så som ”tr” eller ”td”, efter det kommer klass namnen ”.td_klass” ”.tr_klass” och sist, det som alltid prioriteras högst, är att använda id:n och då framför allt direkt på elementet: #td_id.

   Så om du skriver alla reklarationer ovan, så kommer det att vara #td_id{ font-style: bold } som kommer att användas i koden, och alla andra deklarationer kommer att räknas som mindre prioriterade och ignoreras.

   Om du däremot skriver samma nyckel för att hitta ett element, och sen skriver olika saker:

   #td_id{ font-style: bold }
   #td_id{ font-style: normal }

   Så kommer deklarationen som står sist i koden att användas, alltså i det här faller så kommer texten att bli normal.

   För dig rekommenderar jag därför att använda så precis söknyckel som möjligt, och placera den sist i din css, så att du inte får några konstiga överskrivningar från andra ställen.

   Lycka till


 • Ja, grymt dåligt av mej att inte ha kollat koden, har nu satt dit ”vingen” och bakrgunderna är fotfarande genomskinliga.
  Så här ser de två koderna ut som jag satt dit sist i tabellen.
  }
  #content {
  margin: 0 1px 0 0;
  }

  .home #wrapper{
  background: transparent;
  }
  Har tittat ett antal gånger på dessa utan att hitta fel.


 • Tillägg:
  1. Vill endast ha första sidan genomskinlig, men alla har blivit detta.

  3. När nu sidbarer/widjets har plockats bort så hade det sett bättre ut om miniatyrbilderna hade blivit centrerade, men hur görs detta?

  5…. har någonstans sett att det finns radnummer men har inte lyckats få fram dessa.

  6. Frågade dej tidigare om widjets på bara vissa sidor, du sade att man då får göra en templates (mall?).
  Dynamisk eller Logic Widgets duger inte till detta?
  Fantiserar om att ha en widjets med en större miniatyrbild och som visar bilden som musepekaren förs över. Kanske bara fantasier, men ändå lockande.


 • Tillägg 2:

  3. Nu centreras gallerierna manuellt, dvs ett efter ett.

  7. Eftersom alla sidorna blivit genomskinliga så kan man kanske istället göra så att man lägger in bakrgund på de fåtal sidor som inte innehåller bilder/miniatyrer utan enbart text.
  Alltså, någon typ av bakgrund på endast vissa sidor för att göra texten mer lättläst.

  Sen det du skriver i sista svaret är lite av överkurs för min del, men tack ändå..


  • Sorry hinner inte skriva så mycket nu… men:

   1: Ta bort hela deklarationen på rad 66 som handlar om #container. Den behövs inte längre när du inte använder din sidebar.

   Då kommer färgen tillbaka i alla fall bakom sidorna…

   Tack för de extra donationerna.


 • 317. Kjelle skriver: |

  Hej WPG ;)
  Jag har gjort en hel del sidor nu i WP åt vänner , kunder osv.
  Jag saknar dock ett verktyg.
  Idag använder jag oftast Mac, Safari, CyberDuck och PHP-editorn Texas Wrangler. Ganska komplett tycker jag MEN.
  Vid ändringar av text eller annan kod som ligger i php-dokumenten (oftast de jag INTE gjort själv) så saknar jag ett verktyg som snabbt visar vilket php-dokument som elementen ligger i. Idag använder jag oftast den inbyggda funktionen i Safari ”Granska element” (högerklicka) för att hitta i css.koden, och det fungerar kanonbra. Men hur kan jag lika snabba hitta php, eller javascriptet. Det blir en hel del letande och ibland är det helt hopplöst. Jag har säkert missat något bra insticksprogram eller så ;) Tips!


 • 318. Joachim skriver: |

  Hej
  Håller på att skapa en webb butik med hjälp av WP och e-cormece. Har stött på ett problem som är att jag vill att företag ska kunna får ett inlogg och ladda ner grossprieser.
  Är det möjligt i WP att skapa ett inlogg för tex kunder så endast kunderna får uppgifter om tex gross priser?


 • Hej!

  Har nyss ändrat så det visas ”excerpts” på mina kategori-sidor i WordPress, men hur får jag till en ”läs mer”-knapp eller liknande? :-)

  Eller om du kan tipsa om någon guide. Se länken i min signatur hur det är nu.

  Undrar även vart man ska ändra texten ”no comments”… Bjuder isåfall på nätkaffe i helgen :-)


 • 321. Mi skriver: |

  Hej!

  Jag har precis försökt starta en wordpressblogg på egen domän (webbhotell:binero). Problemet uppstår redan när jag skall skriva inlägg. Den där lilla panelen där man gissningsvis kan välja fetstilt, färg på text, typsnitt och sådant existerar inte hos mig. Vad kan det bero på?


 • Hej

  Jag följde din guide (del 4) på Loopia för att göra en hemsida av min WP-blogg. Dock skulle jag vilja lägga till Widgets på framsidan (ex ”Senaste inlägg” i högerspalten). Går detta att lösa? Jag använder f n ett av de där enklaste grundteman för att komma igång.

  MVH Andreas


 • 323. Elisabeth Karlsson skriver: |

  Hej. skulle behöva hjälp med att lägga in ett tema som jag köpt och har på fil, vet inte hur jag ska göra, mycket tacksam för hjälp//Elisabeth


  • Om den är i formatet .zip så kan du ladda upp den i wordpress administrationsverktyg under ”Lägg till nytt tema” och välja ”från fil”. Annars kan du använda dig av ett ftp-program (tex fileZilla) och placera filerna under /wp-content/themes.
   Lycka till.


 • 325. Eivor skriver: |

  När jag ska logga in med min e-post får jag till svar att domänen är såld till Loopia. Vad då såld?
  Var är mina pengar i så fall.

  Inte kan jag komma åt tidigarre Gavatar och ändra bild.

  Dåligt


 • 326. Eivor skriver: |

  Varför försvann inloggningen här. Jag har glömt lösenordet ändå men vill gärna komma åt mina gravatarer


 • 327. Sally skriver: |

  Hej, jag har en blogg på wordpress och undrar hur det fungerar när ngn väljer att prenumerera via mail. Då får de ju hela inlägget i mailen och besöker inte sidan. Förlorar jag inte läsare på det? finns det ngn inställning så bara delar av inlägget kommer i mailet?


  • Det beror på vad du är ute efter… Om det är just ”läsare” och de läser på mailen istället för på din sida, så har du inte tappat någon, istället är det kanske till och med större chans att de läser dina inlägg, när de får dem i ett medium som de gillar bättre. Om det är ”besökare” du är ute efter så, ja visst du ”tappar” dem efter som du har gjort det bekvämare för dem. Men jag tror frågan kvar står… Vad vill du med din blogg? Ha besökare eller läsare?


 • 329. Ann skriver: |

  Hej,

  Jag har googlat men hittar inte svar. Kanske du kan hjälpa? Jag vill använda WPs egna gallerifunktion och infoga galleri på sida eller inlägg, men fliken Galleri saknas när jag väljer infoga bild.

  Jag hittar ingenstans att aktivera funktionen. Inte heller att det ska behövas ett plugin.

  Jag är vilsen, men du vet säkert direkt vad felet kan vara.