Gurun gillar WordPress, jQuery och 960.gs, men också Infoo, Loopia, Threadless och Firefox
gurun_gillar

Nere i hörnet på den här sidan har jag ett antal länkar till saker jag gillar. Tänkte att jag skulle gå igenom dem och tala om varför.

WordPress

WordPress bör inte behöva mer presentation och förklaring än att säga att hela den här bloggen använder sig av det, och är skapad för att lära dig som läsare hur man använder detta fenomenala bloggverktyg, som med åren utvecklats mer och mer till ett CMS i hög standard. Öppen källkod förstås.

jQuery

jQuery är ett bibliotek med funktioner till JavaScript. Man använder det för att lättare kunna manipulera den så kallade DOM:en som din hemsida är uppbyggd av, lägga till text, ta bort text och få saker att röra på sig efter att sidan är färdigladdad. jQuery använder sig av öppen källkod med ett enkelt och väldokumenterat API som gör det möjligt för användarna att skapa egna plugin eller ladda ner andras.

Det finns andra bibliotek som gör liknande saker där Mootools och Dojo är de största, men i mitt tycke har det skuggats av jQuery som helt klart har ledningen i det bästa JavaScripts biblioteket där ute.

För användar gränssnitt finns även jQueryUI med flera fantastiska tillägg till jQuery för att skapa dialog rutor, datumväljare, tabbar med mera.

960 Grid System

Jag har i flera andra inlägg beskrivit storheten i 960 Grid System. Detta framework som med några enkla stilmalls deklarationer ger dig möjligheten att sätta klasser på dina element på bloggen för att enkelt skapa kolumner som annars kunnat ge dig huvudvärk i veckor. Genom att dela in din blogg i 12 eller 16 osynliga kolumner skapar du struktur på bloggen och får dina användare att känna harmoni i vad de ser.

Den här bloggen använder sig av den lite mer extrema 24 kolumns griden, men jag skulle inte rekommendera den, och skulle inte bygga en ny hemsida med detta kolumnmått. Försök i stället med 12 kolumner vilket skapar ordning och stilrenhet. 960 Grid System gör jobbet åt dig.

Infoo

Infoo är KTH’s webbkatalog, som samlar alla svenska webbsidor där ute för att strukturera internet. Finns inte din blogg med där, så gå in på deras hemsida och registrera dig. På grund av deras höga rankning från Google, så ger det även dig själv en push på vägen.

Loopia

Det finns bra, och det finns dåliga webbhotell där ute. Loopia är ett bra.
De har länge haft marknadens bästa priser på domännamn och trots att de är dyrare än många andra webbhotell så vet man att man får stabilitet, bra support och dessutom teknik och hårdvara väl värda pengarna.

Loopia försöker dessutom hänga med i svängarna på internet, genom att skapa speciellt dedikerade servrar endast för dina statiska filer (bilder) så att dessa ska gå snabbare att ladda ner. Om man installerar tex WordPress genom deras One-Click Installer så får man denna funktion automatiskt uppsatt på din blogg.

Sedan har de insätt styrkan av bloggar på dagens internet. De använder bland annat mig för att skriva deras WordPress skola, och andra gästskribenter för att skriva om andra program man kan kan installera enkelt i deras webbhotell.

Nu har de dessutom ute en enkel tävling, nämn deras blogginlägg på din blogg, och du har chansen att vinna en iPod. Det är så man sprider ordet på internet.

Threadless

Threadless är en framtidssökande t-shirt butik på internet. De utnyttjar communityn för att designa deras t-shirttryck. Låter samma community rösta på de snyggaste designerna och efter att ha tryckt upp bara ett fåtal av de designer som fått högst betyg, till sist låta communityn fota sig själva och lägga upp bilder på sig själva bärandes sina nyligen köpta t-shits. Varje gång du röstar, varje gång du lägger upp en bild, ifall du får en design upptryckt, eller gör någonting annat av värde på hemsida, så får du poäng, poäng som du antingen kan köpa nya t-shirts för, eller så skänks pengar till räddningsorganisationer.

Threadless vet att styrkan i en person som har någonting att samla på, en poäng samling, skattjakt. Kombinera detta med en topplista och det är mål nog för många att lägga sin själ i ett projekt. Belöningen kommer till oss alla andra som får en väl fylld t-shirt hemsida, med konstant uppdaterade och snygga designer.

Threadless är helt klart en rollmodell för lyckade projekt.

Firefox

Jag har flera inlägg om webbläsare. Vilken man ska välja. Varför.
I slutändan finns det två val i mitt tycke; Chrome, för snabbhet snygghet, enkelhet, perfektionism och allt annat…
eller Firefox på grund av sina plugin.

Som webbutvecklare använder jag mig konstant av ett plugin som heter FireBug till Firefox, tillsammans med FireQuery gör det webbutveckling till en barnlek (ok inte riktigt, men de hjälper till en hel del). Jag vill egentligen gå över till Chrome, eftersom allting går så mycket fortare där. Med Chromes V8 motor för JavaScript finns det egentligen ingen annan webbläsare som hotar dem, ifall det nu inte hade varit för dessa plugin.

Jag vet att Chrome har sin Developer Tools bar, lika så de andra webbläsarna av relevans, men de saknar fortfarande en del funktionalitet för att jag ska kunna gå över till dem helt, så tills dess är jag kvar som Firefox fan.

Ni märker om jag har lämnat skeppet genom att hålla koll på ifall länken nere i hörnet byts ut mot en Chrome länk.

Avslutning

Så där har ni det. Där är min lista, eller kanske mer förklaring till varför jag har länkarna jag har nere i hörnet av den här sidan. Sen är det klart att jag har många fler rekommendationer och tips på sidor som jag gillar och så också kanske ni. Men de får bli till ett annat inlägg.


Inga kommentarer till 'Gurun gillar WordPress, jQuery och 960.gs, men också Infoo, Loopia, Threadless och Firefox'

  • Det har inte kommit några kommentarer än, bli den första att skriva en

Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda dessa taggar:
<a href="">, <em>, <strong>, <img src="">,
<pre lang="php">, <code>, <blockquote>