Installera din WordPress med 9 enkla steg
wordpressvalkommen

Den här artikeln förutsätter att du har satt upp en webbserver eller har köpt ett webbhotell där du kan placera din nya WordPress hemsida. Om du inte har det, så kan du läsa artikeln Sätt upp en Webbserver på din egen dator, för att lära dig hur man gör.

Steg 1:

Ladda ner den senaste versionen av WordPress och packa upp zip-filen någonstans på datorn.

Steg 2:

Öppna MySQL och skapa en ny databas med ett namn som passar dig. I MySQL Quary gör du detta genom att högerklicka på den högra spalten med databaser och välja Create New Schema (Skapa nytt schema). I phpMyAdmin gör du detta genom att skiva namnet på den nya databasen i rutan ”Skapa ny Databas” och trycker Skapa. För exemplet och enkelhetens skull låt oss kalla den ”WordPressDatabas”.

Steg 3:

Ladda upp hela innehållet i din nedladdade WordPress mapp, från steg 1, till root mappen av din hemsida (Det du har ställt in i Apache, om du använder XAMPP så är detta troligast c:\xampp\htdocs).

Steg 4:

Surfa in på din nya sida. Om du har servern lokalt bör adressen vara http://localhot/wordpress/. Om du har ett domän namn så är det http://mittdomän.se/wordpress/ annars surfar du in på ip numret till servern (ta reda på ip numret på WhatIsMyIp.com) genom att tex skriva http://123.45.678.90/wordpress/ i adressrutan på din webbläsare.

Steg 5:

Databasinställningar
Installera WordPress. Börja med att klicka på Skapa en konfigurationsfil, och sen Då kör vi!. Följande ruta kräver att vi fyller i lite information. Databasnamn är namnet på databasen vi skapade i MySQL (i exemplet ”WordPressDatabas”). Användarnamn och Lösenord användaren till MySQL som kommer åt din databas. Databasserver bör vara localhost ifall MySQL och Apache är på samma server, vilket det är i de flesta fall. Avslutningsvis är Tabellprefix till för att göra en snygg databas och för att kunna skilja tabeller från varandra vid flera installationer av WordPress. Skriv vad du vill här, men wp_ är att rekommendera. Sedan klickar du på Vidare.

Steg 6:

Välkommen!
Ett test för att se om din information vad rätt inskriven körs och filen ”wp-config.php” skapas. Du blir nu tvungen att klicka på Köra installationen. Här ska du nu skriva in bloggens namn och din e-mail adress samt tala om ifall du vill att bloggen ska synas på google eller inte. All den här informationen går att ändra senare, men mail adressen är bra att skriva in rätt nu så kommer du bokstavligen att få ditt genererade lösenord på posten. Bloggnamnet kan kanske vara något i stil med ”Min första blogg”.

Steg 7:

Klart!
Grattis du har nu lyckats installera din WordPress. Ditt användarnamn är nu ”admin” och ditt lösenord är ett genererat konstigt sådant. Jag rekommenderar att du markerar lösenordet och tar kopiera (ctrl+c), och klickar på logga in. Den här inloggningsrutan kommer du att se många gånger. Skriv ”admin” som användarnamn och klistra in ditt lösenord i lösenordsrutan (ctrl+v), och logga in.

Steg 8:

Det du ser nu är din panel. Här får du all möjlig standard information om din blogg, och det är hit du kommer att återvända ganska ofta. Det viktigaste nu är att byta ditt lösenord till ett du kommer ihåg, så gå in på din profil, antingen genom att klicka på den tillfälliga röda texten högst upp som så snällt dykt upp. Eller genom att klicka på ”admin” högst upp till höger, eller välja Användare/Min Profil till vänster i menyn. Hur du än tog dig hit så ska du gå längst ner på sidan när du kan skapa ett nytt lösenord. Skriv in någon säkert, gärna med stora och små bokstäver och siffror för att få det extra säkert. Avsluta med ”Uppdatera profil”.

Steg 9:

Högst upp till vänster står titeln på din blogg. Genom att klicka på den hamnar du automatiskt på din blogg. För att komma tillbaka till administrationspanelen skriver du ”/wp-admin/” efter din bloggadress. På den lokala servern skulle det alltså bli http://localhost/wordpress/wp-admin/,  annars http://mittdomän.se/wordpress/wp-admin/ eller http://123.45.678.90/wordpress/wp-admin/.

Grattis. Du har nu lyckats installera din egen WordPress-blogg. För mer läsning om hur du ska gå till väga med teman, plugins, inlägg, kategorier eller andra tips om hur du ska göra din WordPress upplevelse så bra som möjligt, kolla vidare på den här sidan eller skicka vår Guru ett mail så önskar vi dig lycka till och glatt bloggande.


En kommentar till 'Installera din WordPress med 9 enkla steg' »»

 • Tack för instruktionerna.
  Jag tycker att alla som vill köra WP skall kunna installera, flytta och ta ner en sajt.
  Kolla denna frågeställning som jag har lagt in på wF:
  http://www.webforum.nu/showthread.php?t=180871
  Genom att testa och leka känner man snabbt till svagheter och trix.
  Då känner man sig mera trygg tror Lasp
  Så nu blir det träning! Varför skall man inte träna på mjukvara?


Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda dessa taggar:
<a href="">, <em>, <strong>, <img src="">,
<pre lang="php">, <code>, <blockquote>