Konsten att välja rätt domännamn
domainname

Att skaffa sig ett riktigt domännamn behöver inte bara vara för att det ska se snyggare ut i adressfältet, utan har oftast en direkt avgörande roll för hur många besökare du får. Ett domännamn kan avspegla seriositet, allvar och ärlighet, samtidigt som ett annat kan säga motsatsen. Att välja rätt domännamn är därför viktigt för att du och din hemsida ska uppfattas på rätt sätt. Oavsett vad som kommer först; ditt domännamn eller ditt företagsnamn, så är det oftast samma sak. Ditt domännamn är din identitet på internet, det är genom den folk känner igen dig där ute.

Vad är ett domän namn?

När din dator kopplar upp sig på internet kan man säga att den hyr ett hus, men istället för ett gatunamn och gatunummer som adress så får din dator ett ip-nummer som sin adress.

När du sedan stänger av datorn för att gå och lägga dig, och startar den dagen efter, så är det stor chans att din dator kopplar upp sig på nytt och får en ny adress.

Om du tänker dig att din hemsida ligger på din dator och någon skulle vilja besöka dig, så måste han veta din adress, ditt ip-nummer. Men eftersom du flyttar hela tiden kan detta vara väldigt besvärligt, och att komma ihåg en massa siffror med punkter emellan, är i sig inte så lätt. Så därför skaffar vi oss domännamn, så kallade alias för våra ip-nummer som vi för med oss och gör automatiska adressändringar på varje gång vi byter adress.

Ett domän namn består av tre delar:

www.wordpressguru.se
subdomän.domännamn.toppdomän

Domännamnet är det viktigaste. Det är din identidet, och det är det som oftast är samma sak som ditt företagsnamn eller bloggnamn.
Toppdomänet är tillhörigheten och kan vara antingen en landskod (.se, .us, .no) eller vissa special saker, exempelvis .com för commercial, .org för organisation eller .gov för goverment.
Subdomäner är lite svårare. Man kan se dem som rum i ett hus. Domännamnet pekar dig till rätt hus och sedan pekar subdomänet in dig i rätt rum i huset. Du kan tex ha www. för din vanliga hemsida och test. för din test hemsida och slutligen forum. för ditt forum, trots att allt är på din dator. Du kan ha hur många underdomäner som helst till ett domännamn eller inga alls. De flesta personer använder bara www.

Välj rätt toppdomän

Personligen skulle jag bara rekommendera användandet av två domännamn för svenskar. .se och .com, och så enkelt som att om du skriver på svenska ska din toppdomän vara .se och om du skriver på engelska ska den vara .com. Allra helst ska du köpa båda två, du vill inte allt folk ska skriva fel och hamna hos en konkurrent.

.nu har blivit relativt populärt i Sverige efter som man kan skriva www.görnågonting.nu och få det att låta som en mening. Men i mina ögon ser det inte så seriöst ut, så jag skulle undvika det om man vill ha en seriös företagshemsida.

.org är helt ok om du har en organisation, det nästan förväntas av dig, men jag skulle köpa .se adressen också, för säkerhets skull.

.net kan vara accepterad, men långt från mitt första val, jag hade hellre hittat på ett bättre namn än bli tvungen att köpa en .net adress.

.ws, .cc, .at med mera… Undvik… ha ingenting med dem att göra. Är det någonting jag aldrig skulle lita på så är det en adress med ett toppdomän från nåogon av dessa.

Hitta nyckelord och uppfyll dess förväntningar

Försök att få med nyckelord i ditt domännamn om inte annat för att få gratis poäng i sökmotorer, då alla inlänkar till din hemsida automatiskt har med ett nyckelord till din site. En spel sida med online poker vill förstås ha www.poker.com men det är självklart upptaget så lite alternativ kanske skulle kunna vara:
onlinepoker.com
spelapoker.se
pokeronline.se

Om du lyckas få tag i domännamnet spelapoker.se, se till att din hemsida erbjuder just det, ingen vill gå in på spelapoker.se och upptäcka att det är en sida om akvariefiskar.

Var kortfattad

Ett domännamn ska vara ganska kort. Försök vara under 15 tecken och bara ett par stavelser. Onlinepokersidan i förra stycket skulle kunna ta adressen www.spelapokeronlinepåvåranhemsidaochvinnpengar.se men ingen skulle varken komma ihåg den, förstå vad det står eller tycka att det är seriöst. Du vill ha någonting som går lätt att säga och som är lätt att komma ihåg.
Självklart finns det undantag som bekräftar regeln, frågan är fortfarande om det ser seriöst ut: http://smashfaceonkeyboardpostresult.com/

Stava som det låter och som man tror

Ha inga konstiga stavningar i ditt domännamn, undvik ch, x, c, z, q, tj eller andra ljud och bokstäver som man inte hör direkt hur det ska stava. Och skulle du vara tvungen att köpa ett domännamn med en konstig stavning, bara för att ditt företag heter så, och det är ett etablerat företag, se då till att köpa alla domännamn med alternativa stavningar också och rikta dem till samma ställe. http://www.clasohlson.se/ är ett sånt där exempel på ett företag som har köpt en mängd domännamn eftersom ingen kan stava deras namn, men fortfarande hamnar man på massa konstiga hemsidor om man skulle skriva fel.

Använd inte heller siffror istället för bokstäver. 2L84U.com istället för ”too late for you”.com kanske låter roligt och fyndigt i början, men ingen skulle fatta hur man skulle stava till din adress och du skulle bli tvungen att förklara ”Två, ett L, Åtta, Fyra och sen ett U” varje gång du ska säga din adress.

Ett klassiskt exempel på ett dåligt valt domännamn är Flickr.com. Självklart kan du få döpa din hemsida till Flickr med se då till att också köpa domännamnet flicker.com eftersom alla tror att det är så det stavas. www.flicker.com får flera tusen träffar varje dag pga att folk skriver fel, och det tack vare att flickr.com valde ett dåligt domännamn.

Undvik å ä ö

Nu mera kan du beställa .se domäner med åäö, men fortfarande har inte alla webbläsare stöd för detta, och kan alltså ändå inte komma åt din hemsida. Alternativet blir att slopa prickarna så att smörgåsbord.se skulle bli smorgasbord.se. Köp gärna båda adresserna (både med och utan prickar) men undvik helst ord med åäö helt och hållet om det går.

Ett ord

Försök inte att skriva meningar med ditt domännamn, helst ska det bara vara ett ord, men det är inte alltid det går.

Min adress www.wordpressguru.se skulle kunna vara www.wordpress-guru.se också, men det är inte så troligt. Även om sökmotorer gillar när man använder bindestreck där det borde vara mellanrum är det ingen vanlig användare som gissar din adress på det viset. Därför köp alla adresser som ett ord, och alternativt köp bägge.

Till sist köp många domän

Avslutningsvis vill jag bara säga att du aldrig kan få för många domännamn, även om du bara har en hemsida så kan du rikta alla domännamn till samma adress, och även om du inte har någon hemsida, köp ett domän ändå, speciellt ifall du har ett företag och ditt företagsnamn är ledigt. Det är alldeles för många företag där ute som har missat chansen att få sitt eget domännamn för att någon privatperson har hunnit före och sedan pekat adressen till sin egen blogg. Gör inte det misstaget du också, köp hellre en extra domän du aldrig kommer att använda än missa en viktig.

När jag kommer på ett bra domännamn köper jag det alltid ifall jag skulle komma på ett projekt att använda det till senare. En .se domän kostar 100kr/år att äga, och en .com adress 60kr/år på Loopia.se, det borde inte vara allt för svårt att lyckas skrapa ihop.

Spread Firefox Affiliate Button

Kategorier: Övrigt

Taggar: ,


7 kommentarer till 'Konsten att välja rätt domännamn' »»

 • Underbart inlägg. Du kanske ska också ta och skriva några bra företag man kan ha sina sidor hos t ex? Eller ska du göra det i en annan del?

  T ex, One.com, binero.se, vad det nu finns för fler.. etc etc? Du kan te x också ha en ca prislista där du kan jämföra priser etc.


 • Precis vad jag funderat över! Håller fullständigt med. Det måste kännas professionellt att gå in på en sida! Mitt huvuddomännamn (tror jag) är absolut inte proffsig. Vill ändra den om det är det som måste göras men vet inte hur. Jag har inte installerat WordPress själv och när jag skulle välja namn var jag under tidspress. Därav namnet. Men en sak i taget. Kan vara bra att ha det så länge och ändra när jag kan mer om bloggandet. Eller tänker jag galet?
  P.s. Tack för alla goda tips!


  • Din domän är väldigt personlig, och för dina vänner kommer det att vara enkelt att veta vilken adress de ska använda. När man går in på din adress så förväntas man komma in på en personlig blogg där du skriver om dig själv. Om detta inte skulle vara fallet, så är kanske inte rätt domännamn, annars tycker jag att det fungerar alldeles utmärkt.


 • Hej,

  intressant läsning. Jag har en wordpressblogg men vill nu flytta sidan till en egen domän. Jag har precis köpt ett domännamn hos Loopia. Min fråga är om jag kommer förlora alla inlänkar som jag har till min wordpressblogg när den flyttas? Hur blir det med alla interna länkar som jag har på wordpressbloggen? måste de bytas ut?

  Tacksam för svar.


  • Om du ändrar domän namn kommer Google att börja om med sin ranknning, och folk kommer att bli tvungna att
   länka om. Om du fortfarande har kvar din gamla adress kan du alltid välja att styra om den genom htaccess filen eller genom att den pekas mot din nya adress, på så sätt tappar du inga inlänkar.

   Om dina interna länkar är skapade med hela din webbadress istället för en relativ adress måste alla adresser bytas annars är det bara att ändra din huvud adress i wordpress så kommer alla dina interna adresser att ändras också.

   Lycka till.


 • Har blogg på blogg.se o domännamn från binero. Kan man starta WP blogg, överföra allt från blogg.se och peka mot mitt domännamn? Kostar eller? Får inga klara svar o kanske du vet??


Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda dessa taggar:
<a href="">, <em>, <strong>, <img src="">,
<pre lang="php">, <code>, <blockquote>