Konsten att välja rätt webbläsare, Firefox, Opera, Chrome, Safari eller Internet Explorer
collageHumorHeader

Slaget om internetanvändaren har startat på riktigt bland webbläsarna och fortfarande är det samma 5 webbläsare som har passerat 1 procents gränsen för att få vara med på de stora listorna där ute. Jag pratar självklart om Microsofts Internet Explorer (IE), Mozillas Firefox (FF), Googles Chrome, Apples Safari och så Opera. Och det är också dessa fem som jag kommer att inrikta mig på i den här guiden.

Så vilken ska man välja då? Detta är högst individuellt, och det beror lite hur du vill använda internet. Den snabbaste och helt klart stilrena, är Chrome. Den mest använda, men också den minst internetvänliga är Internet Explorer. Om du gillar tillägg och extra finesser så är Firefox du vill ha. Har du Mac och vill att även din webbläsare ska se ut som allting annat, så är Safari ett självklart val. Till sist har vi Opera, som är lite enslingen. Deras webbläsare är inte dålig på något sätt, men den är inte heller bäst på någonting.

Statistiken över vilka webbläsare besökarna använder varierar beroende på vilken målgrupp man vänder sig till. Genom Google Analytics kan man få statistik för just din hemsida, och så här ser statistiken ut på den här sidan för de senaste 10’000 besökarna, den 23:e oktober 2010:

Webbläsarstatistik

Guiden kommer nu att fortsätta med att gå igenom de olika webbläsarna mer grundligt en efter en i ingen speciell ordning, och jag kommer framförallt att tänka på utseende och användarvänlighet, tillägg, hastighet och stöd för de nya HTML 5 och CSS 3.

HTML 5 och CSS 3 är det senaste inom webbutveckling vilket öppnar nya världar för hemsidor då man nu kommer att kunna integrera med besökaren på en helt ny nivå. Men för att jag som webbutvecklare ska kunna använda mig av dessa nya funktioner och för att du som besökare ska kunna ta del av de samma, så måste webbläsaren du använder kunna presentera innehållet på rätt sätt. Det är detta stöd jag kommer att titta på. Och rent allmänt hur väl webbläsaren håller sig till standarden i renderingen av hemsidor.

Mozilla Firefox

Ladda ner Mozilla Firefox

Mozilla Firefox har alltid varit den största webbläsaren med öppen källkod. Med det menas att programkoden för FF är öppen för alla att se, vilket då skapar möjlighet till en bredare programmeringsgrupp där alla som vill kan hjälpa till och bygga sin del i webbläsaren. Detta gör att fel snabbt blir fixade och man mer eller mindre måste följa webbstandarden där ute då tillräckligt många åsikter är med i uppbyggnaden att det hade varit omöjligt annars.

Firefox styrka är dess oräkneliga mängd tillägg. Så länge du vet vad du vill ha, så har Firefox det. Allt från det suveräna programmerings verktyget Firebug till reklam stopparen Adblock Plus. Möjligheten för användare att skapa sina egna tillägg gör att många hemsidor har byggt sina egna tillägg som låter dig interagera med hemsidan direkt i webbläsaren vilket många gånger kommer att förenkla ditt liv betydligt.

Utan sina tillägg är Firefox inte heller en helt värdelös webbläsare. Den har dock ingenting att skryta med heller. Den är relativt snabb, och de var tidiga med flikhanteringen, men annars är det inte mycket man kan säga om Firefox. Det är ett skal som du kan fylla med vad du vill, så länge du vet vad du vill ha.

Sammanfattning

Nuvarande Version Firefox 3.6
Går att få tag i Firefox 4 (Beta)
Webbstandard Följer men är förlåtande
HTML 5 Bra
CSS 3 Bra
Tillägg Ja, oändligt många
Passar bäst till Personen som älskar prylar
Mitt Betyg 4

Google Chrome

Ladda ner Google Chrome

Chrome är Googles egna webbläsare och är den mest stilrena av de 5. Den minimalistiska designen gör att du kan se mer av hemsidorna du besöker och mindre av webbläsarens sidor och statusfält. Genom att klicka på F11 kommer du in i fullskämsläge vilket gömmer precis allting utom hemsidan du är inne på. Detta gör Chrome till en perfekt webbläsare för dig som har en liten skärm, så som på en laptop.

Vidare är Chrome den helt klart snabbaste webbläsaren där ute. Den genererar hemsidor snabbt och men sin fenomenala V8 motor för JavaScript behöver du vänta minimalt för laddning av sidor.

Google är som sagt jätten som står bakom denna webbläsare, och om ett internetbolag vet de vad användaren är ute efter. De följer standarden perfekt när det gäller presentationen av hemsidor och har redan ett nästintill fullständigt stöd för både HTML 5 och CSS 3.

Även om de har tillägg, saknad de dock mängden och bredden av tillägg som Firefox har. Vilket gör att om du inte är nöjd med utbudet i Chrome är det inte säkert att du kan göra någonting åt det. En härlig detalj hos Chrome är dock att de uppdaterar din webbläsare automatiskt åt dig, i bakgrunden, utan att du behöver lyfta ett finger. När du läser på någon blogg att en ny version av Chrome precis har kommit ut, så behöver du inte oroa dig. Du har den redan. Vilket gör att du alltid är i framkanten av vad din webbläsare klarar av och aldrig behöver oroa dig för att bli inaktiv.

Sammanfattning

Nuvarande Version Chrome 7
Webbstandard Följer stenhårt
HTML 5 Perfekt
CSS 3 Perfekt
Tillägg Ja, bra
Passar bäst till Dig som gillar hastighet och stilrenhet
Mitt Betyg 5

Microsoft Internet Explorer

Ladda ner Microsoft Internet Explorer

Internet Explorer har under en väldigt lång period varit den ohotade mes använda webbläsaren på marknaden, och är fortfarande. Alla Windows användare får webbläsaren automatiskt installerad, och väldigt länge har många trott att internet är det blåa E-et som de klickar på på skrivbordet, utan att inse att det finns fler program som kan presentera hemsidor än Internet Explorer.

Om det är okunskap eller lathet som gör att så många människor fortfarande använder sig av Internet Explorer kan jag inte svara på men det är aldrig lätt att lära gamla hundar sitta.

Tack vara denna självklara kundkrets har Microsoft tyvärr inte lagt ner speciellt mycket kraft på sin webbläsare, vilket har resulterat i en relativt värdelös sådan. Version 6 av Internet Explorer kan knappt visa dagens hemsidor, version 7 delvis av det men det blir inte snyggt, och den nuvarande version 8, gör bara delvis sitt jobb.

Anledningen till att jag nämner de gamla versionerna är att många människor fortfarande använder sig av dem, vilket gör att vi webbutvecklare måste ha dem i åtanke när vi programmerar och inte göra vad vi vill, för då vet vi att en stor procentuell mängd av våra besökare inte kommer att kunna se vad vi har gjort.

Timmar efter timmar ödlas varje dag med att skapa special stilmallar och omvägar för att Internet Explorer (och då framförallt version 6 och 7) ska kunna användas också. Och allt detta bara för att Microsoft inte tvingar sina användare att uppgradera sina webbläsare utan låter dem sitta med uråldriga programvaror.

Vidare har samma kundkrets gjort att Microsoft inte heller har brytt sig om webbstandarden utan gör lite som de vill. Och stöd för HTML 5 och CSS 3 existerar inte alls i version 8 och bakåt av Internet Explorer.

Tack vare informationen om fler webbläsare och Firefox och Chromes utbredning har Microsoft äntligen insett att de måste göra någonting för att kunna behålla sina användare, som snabbt överger de sjunkande skeppet Internet Explorer. Så just nu finns en beta version av version 9 ute för nedladdning. En version som enligt Internet Explorer själva ska stödja både CSS 3 och HTML 5 till fullo, men när jag testar webbläsaren själv kan jag inte se varken hastigheten eller de runda hörnen som jag hoppades på.

Internet Explorer är en fyrkantig webbläsare i dagens runda internet. Mitt råd är att innan version 9 kommer ut, undvika IE helt och hållet och sedan vänta och se vad de har att komma med i kommande version.

Sammanfattning

Nuvarande Version Internet Explorer 8
Går att få tag i Internet Explorer 9 (Beta)
Webbstandard Dåligt
HTML 5 Saknar Helt
CSS 3 Saknar Helt
Tillägg Väldigt dåligt
Passar bäst till Dig som är för lat för att byta
Mitt Betyg 2

Apple Safari

Ladda ner Apple Safari

Safari är Apple användarens standardwebbläsare och ett självklart val för den samme. Den är snabb och följer temat som hos övriga program i Apples miljöer.

Det finns även en version för Windows användare med den är inte alls lika snabb som för Mac användaren och dess tema följer inte alls Windows miljön vilket bara får Safari att sticka i ögonen enligt mig.

Safari följer standarden bra när det gäller att presentera hemsidor och tack vare det öppna utvecklings systemet så är Safari långt fram vad gäller CSS 3 och HTML 5.

Safari är kort och gott en bra webbläsare för Apples kunder, annars är Chrome bättre.

Sammanfattning

Nuvarande Version Safari 5
Webbstandard Bra
HTML 5 Bra
CSS 3 Bra
Tillägg Väldigt dåligt
Passar bäst till Mac och Apple användaren
Mitt Betyg 3

Opera

Ladda ner Opera

Sist, och den här gången faktiskt och minst, av de fem webbläsarna är Opera. En snygg röd webbläsare som var först ut med flikar i programmet. Den är snabb och stilren och har relativt mycket tillägg att ladda ner, men inte i närheten av vad Firefox har.

Opera har många små finesser som navigering med musrörelser bland annat, men det är få som faktiskt använder det.

Det är synd, tycker jag, att Opera har så få användare, för det är en trevlig och familjär webbläsare som får dig att känna dig speciell. Den renderar hemsidor väl och har ett bra stöd för HTML 5 och CSS 3. Men tyvärr får inte Opera några vinster på någonting. Den här webbläsaren är helt klart på medaljplats hela tiden. Men det finns alltid någon webbläsare som gör, vad Opera gör, bättre.

Du kommer inte att bli besviken om du väljer Opera, men du kan alltid hitta någonting bättre.

Sammanfattning

Nuvarande Version Opera 10
Webbstandard Bra
HTML 5 Bra
CSS 3 Bra
Tillägg Ja, många
Passar bäst till Personen som vill vara lite speciell
Mitt Betyg 3

Inga kommentarer till 'Konsten att välja rätt webbläsare, Firefox, Opera, Chrome, Safari eller Internet Explorer'

  • Det har inte kommit några kommentarer än, bli den första att skriva en

Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda dessa taggar:
<a href="">, <em>, <strong>, <img src="">,
<pre lang="php">, <code>, <blockquote>