Lär dig att Skala för innehållsmedvetenhet
ContentAwareScale

Här kommer ett inlägg om den helt otroliga nya funktionen till Photoshop CS4 som de har översatt till Skala för innehållsmedvetenhet (Content Aware Scaling), Ctrl+Alt+Shift+C.

Funktionen hittar ni under Redigera > Skala för innehållsmedvetenhet (Edit > Content Aware Scaling och när den fungerar så gör den det med ett fantastiskt resultat.

Content Aware Scaling

Zebra In Water

Tips: Följ med i guiden genom att ladda ner bilden och testa själv: Zebra in Water 4.8 MB

Okej så låt oss göra ett exempel. Här är en bild på en Zebra i vatten, men vi vill inte ha allt de där onödiga utrymmet på bägge sidor.
Om vi använder oss av det vanliga transformeringsverktyget kommer hela bilden att bli väldigt ihop tryckt och konstig och vi har fortfarande kvar allt onödigt på sidorna:

Zebra In Water Regular Transformation

Så istället använder vi oss av Skala för innehållsmedvetenhet, verktyget fungerar bäst på ett eget lager, så skulle du ha ett låst lager som heter ”Bakgrund” så dubbelklicka på det, döp det till nåt fint och klicka OK, för att göra om det till ett eget lager. Börja med att markera hela bilden (Ctrl+A). Gå sedan in på Redigera > Skala för innehållsmedvetenhet och börja dra ihop bilden på nytt. Den här gången bevaras bitarna i bilden med mycket detaljer, i det här fallet Zebran:

Zebra In Water med Skala för innehållsmedvetenhet

Även om den gör ett fantastiskt jobb, så funkar självklart inte heller det här verktyget perfekt utan några inställningar eller hjälp, så skulle vi fortsätta att transformera bilden, skulle vi slutligen få en väldigt konstig Zebra:

Zebra In Water med Skala för innehållsmedvetenhet utan Markering

Så hur löser vi nu det här problemet? I alternativfältet (högst upp) går det att hitta en knapp längst till höger som bevarar hudfärger (skintones), men i det här fallet är den inte så användbar, utan gör bara saker värre. Istället kan vi välja att först markera det vi vill bevara. Så välj ditt favorit verktyg för att markera någonting, personligen, och speciellt i det här fallet, fungerar SnabbmarkeringsverktygetSnabbmarkeringsverktyget (Quick Selection Tool) väldigt bra. Den ligger under Trollspöt (Magic Wand) och skapar en ganska ok markering på några sekunder.

Zebra In Water Markering

När du är nöjd med din markering, gå in på Markering > Spara Markering (Selection > Save Selection). Skriv in ett namn, i mitt fall ”Zebra” och klicka på OK.

Spara Markering

SkyddaAvmarkera din markering (Ctrl+D) och markera hela bilden igen (Ctrl+A). Sen öppnar du Skala för innehållsmedvetenhet igen (Ctrl+Alt+Shift+C) och den här gången väljer du din sparade markering uppe i alternativfältet. Sedan transformerar du bilden igen. Märk nu hur allting annat förutom din markering skalas, medan ditt tidigare markerade objekt bevaras perfekt intakt. Självklart kan du inte fortsätta skala bilden smalare än vad din markering är, men i mitt fall kan jag få Zebran att vara perfekt bevarad med nosen och svansen på varsin bildände.

Zebra In Water med Skala för innehållsmedvetenhet med Markering

Observera också att man kan använda markeringen tvärt om också. Markera den del du vill ska försvinna, högerklicka och välj Markera Inverterat (Select Inverse) och spara markeringen på samma sätt som tidigare. Nu när du transformerar med Skala för innehållsmedvetenhet och den nya markeringen vald, så kommer bara markeringen att försvinna.

Det här verktyget är revolutionerande och du kommer att använda det mycket. Lek med det, ibland fungerar det, ibland inte. Märker du att verktyget fungerar dåligt vid något tillfälle kan du även välja att förminska din bild i etapper istället för att göra hela bilden i ett steg. Det är bara att experimentera.

Intressant är också att den här finessen öppnar helt nya dörrar för utvecklarna på Adobe och de har några väldigt intressanta nya funktioner på gång till senare versioner av Photoshop. Så som avslutning kan du ta en titt på den här videon från Adobe Labs som ett härligt smakprov på vad som komma skall.


Inga kommentarer till 'Lär dig att Skala för innehållsmedvetenhet'

  • Det har inte kommit några kommentarer än, bli den första att skriva en

Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda dessa taggar:
<a href="">, <em>, <strong>, <img src="">,
<pre lang="php">, <code>, <blockquote>