Så börjar du din blogg
panel

Ok, du har installerat din nya WordPress-blogg, ditt domän är riktat och du är redo. Vad händer nu? Känner du dig som ett blåbär när det kommer till bloggande och har ingen aning om vart du ska ta vägen? Bara lugn, här kommer lite inställningar och förberedelser du kan följa för att hitta rätt.

Börja med att logga in på din blogg och titta igenom vilka val du har i menyn till vänster. (www.dittdomän.se/wp-admin/)

Blandade inställningar

Ta en titt under Inlägg > Kategorier och fundera över ifall du vill att standardkategorin ska vara ”Okategoriserade” eller ifall du vill ha ett annat namn eller kanske några extra kategorier. Min standard kategori på den här sidan är WordPress, detta blir den kategori som bli vald ifall du glömmer att välja någonting annat.

Gå förbi Länkar > Länkkategorier och välj ett bra namn för din standardkategori. Svenska standardnamnet är Länklista, men du kanske vill ändra det till något i stil med bara Länkar, Vänner, Inspiration eller liknande.

Användare > Din Profil blir nästa stopp. Här kan det vara bra att fylla i lite information under titeln ”Namn”. Efter att informationen är ifylld uppdatera din profil och du kommer att ha möjligheten att ändra din ”Visa namn offentligt som” till ett bättre val än admin. Detta är namnet som visas när du skriver kommentarer på din sida. Uppdatera profilen igen när du valt något bra.

Fortsätt till Inställningar > Allmänt. Har du ångrat din titel du valde på din blogg är det här du ändrar den. Passa också på att ändra Slogan från ”En WordPressblogg till” då detta är det första tecknet på att du är ny i bloggosfären.

Nästa stopp är Inställningar > Skriva där du kan kryssa i dina nya namngivna länk- och inläggskategorier. Om du automatiskt vill pinga olika hemsidor för att tala om att du har skrivit ett nytt inlägg så är det här man fyller i dem adresserna, men mer om det i ett senare inlägg. Passa även på här att ändra ”Redigeringsrutans storlek” till 20 rader då 10 är ganska litet, och du inte vill scrolla i rutan när du skriver hela tiden.

Skynda dig nu vidare till Inställningar > Permalänkar och kryssa i ”Anpassad struktur”. I rutan skriver du /%postname%/ vilket gör ett snyggare adressfält och bättre indexering för google. Eftersom vi är svenskar kan vi även passa på att skriva en lämplig kategori- och etikettsbas. Detta är det som kommer att stå i adressfältet efter ditt domännamn när man trycker på en etikett eller när du söker i arkivet. Så jag rekommenderar att du skriver kategori och etikett i respektive ruta här.

Plugins

Börja med att ladda ner de 5 plugin du måste ha som jag skrev om i ett tidigare inlägg: All in One SEO Pack, Google Analyticator, Google XML Sitemaps, WP Super Cache, WP-PageNavi.

Det bästa inlägget för kontaktformulär, så folk kan skriva mail till dig är Contact Form 7.

Känner du att du saknar vissa val för att kunna formatera texten på rätt sätt när du skriver dina inlägg? I så fall är det TinyMCE Advanced du ska ha.

Om du är intresserad av att kunna skriva kod, i form av tex php, c++, html eller liknande och vill få den färgformaterad på rätt sätt skulle jag rekommendera WP-Syntax som stödjer de allra flesta vanliga programmeringsspråk plus är lätt att ändra ifall du tycker att färgerna är fel.

Lightbox 2 gör det där lilla extra med dina bilder för att de ska visas så bra som möjligt när man klickar på dem.

Sökfunktionen i WordPress är som standard väldigt dålig, men med några små fixar kan man snart få den mycket bättre. Börja med att ladda ner pluginet Search Excerpt vilket vill ta fram den del av inlägget där sökordet existerar istället för att alltid visa första raderna av ett inlägg.

Fortsätt sedan med ett plugin i stil med Search Everything vilket också gör det möjligt att söka på kommentarer, sidor och etiketter.

Högst upp på alla inlägg och sidor bör det finnas en liten text som talar om var du är likt: Du är här: WpGuru » Nybörjare » Så börjar du din blogg. Denna funktion kallas Breadcrumbs och det enklaste pluginet för detta ändamål är i mitt tycke Yoast Breadcrumbs. Detta gör det både lättare för besökare att förstå vart de är och för Google att kunna pussla ihop din site.

Avslutningsvis är det bra att ha ett plugin som genererar relaterade inlägg till det inlägg som dina besökare läser, så att de enkelt kan hitta fler intressanta inlägg och stanna kvar på din blogg. Yet Another Related Posts Plugin är ett enkelt och anpassningsbart plugin som dessutom kan generera de relaterade inläggen i förväg vilket snabbar på laddningen av varje inlägg när den visas.

Utseende

Det här är ett kapitel för sig och kommer att skrivas om i många fler inlägg. Det är här du kan få din blogg att se seriös ut, eller motsatsen. Du kan få den att attrahera datornördar eller 14-åriga tjejer, eller den målgrupp du är intresserad av. Att välja rätt design när A och O för att få en populär och välbesökt blogg och det görs genom ett byte av skin, tema eller theme beroende på vad du vill kalla det, och du gör det med ett musklick under Utseende > Teman, men först måste du ha ett tema att byta till.

Från start finns Classic vilket inte är ett allt för snyggt tema, och Default vilket man ser allt för ofta då många inte ens orkar byta tema ens en gång. Du bör inte vara en person i den kategorin eftersom du läser det här så ta dig till Utseende > Lägg till nytt tema och börja söka efter någonting som du gillar. 2 eller 3 kolumner är det vanligaste att ha för att göra det möjligt att ha widgets i en sidebar, annars är det bara att hitta ett som du trivs med. En tumregel är att ett mörkt tema inte funkar så bra att läsa långa inlägg på, då man lätt blir trött i ögonen, medan det istället funkar bättre att visa foton på.

När du hittat ett tema du gillar är det bara att klicka på installera och det kommer att dyka upp under Utseende > Teman. Där kan du aktivera det och hela bloggen kommer att byta design.

Hittar du inget tema du gillar där kan du söka på internet. Googla på wordpress theme free och du kommer att hitta en mängd teman du kan ladda ner och sedan ladda upp till din blogg. Ta dig tid att hitta någonting du gillar och som du kan stirra på själv i flera timmar. Om inte du ens klarar av det kommer ingen annan heller att göra det.

Under Utseende hittar du även Widgets vilket är små rutor med olika information som man kan placera i en sidebar. Det kan vara allt från ”Senaste inläggen” till ”Slumpade bilder från Galleriet” och det finns en mängd widgets att ladda ner, plus att varje plugin ofta har sin egen. I mitt tycke är ”Less is More” en bra regel här. Alltså se till att inte proppa din blogg full med widgets med all information du kan få tag i, då detta endast blir rörigt och tappar sitt syfte. Om du däremot endast har några stycken, kommer besökarna att se dem och ta emot den information du vill ge dem. ”Senaste inlägg” och ”Kategorier” (Om dessa inte redan visas någon annan stans i ditt tema) är dock två widgets jag starkt kan rekommenderar att du har.

Avslutning

Så där nu har du kommit igång med din blogg ordentligt. Nu är det inte längre en okunskap i WordPress som kan få besökare att tro att du är en nybörjare som bloggare, utan nu är det endast ditt skrivande som skulle kunna avslöja något sådant.

Så skynda dig iväg till Inlägg > Nytt inlägg och se till att fyll din blogg till bredden med intressanta historier om allt du har att berätta. Lycka till.


2 kommentarer till 'Så börjar du din blogg' »»

 • 1. Birgitta skriver: |

  Tack för att du skriver om hur man går tillväga. Det sista om utseende kan jag relatera till och tackar för tipset!


  • Ingen orsak, roligt om jag kan hjälpa till.

   Men du har ju en egen blogg nu, så du får börja fylla i din hemsideadress när du postar kommentarer så att du får ut lite länkar där ute.

   Fråga gärna om det är någonting mer jag kan hjälpa dig med.


Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda dessa taggar:
<a href="">, <em>, <strong>, <img src="">,
<pre lang="php">, <code>, <blockquote>