Så flyttar du över din blogg från WordPress.com till en egen installation av WordPress
switch

Det är många där ute som fortfarande använder sig av WordPress.com för att ansvara över din blogg. Jag säger inte att detta är dåligt, tvärt om är WordPress.com ett suveränt ställe att börja blogga på. Det är gratis, du kan efter några klick skapa ditt eget konto och direkt ha en blogg och kunna skriva på.

Men säg nu att du har fått en känsla över bloggandet, du känner att det här är din grej. Du börjar få regelbundna besökare och det börjar kännas som att du lite har växt ur WordPress.com’s skor. Du vill helt enkelt ha mer, men på samma sätt. Vad gör du då?

Det jag skulle rekommendera är att konvertera din blogg från en WordPress.com blogg, till en WordPress.org blogg. Det är samma gränssnitt, menyerna är dem samma, du kan säkert till och med hitta samma tema som du haft på WordPress.com, eftersom programvaran fortfarande är den samma, men ändå är allting både annorlunda och bättre.

Fördelar med WordPress.org

Den största och viktigaste fördelen med att ha en egen installation av WordPress, genom att ladda ner och installera det själv, är att du har full kontroll över allting. Du bestämmer vilka teman som ska finnas, vilka plugin man ska kunna använda, och du kan ta exakt så mycket utrymme som du har plats med.

Det finns en skog av Plugins där ute som du inte har kunnat komma åt tidigare på grund av att WordPress.com ägarna bestämmer vad du ska få ha, och inte ha.

Du kan redigera allt, framförallt hela ditt tema. Lägga till texter du vill ha, ta bort texter du inte vill ha.

Du kan skapa dina egna teman, och ladda ner andras från hela internet.

Och det är ingen som kan säga någonting om någonting.

Nackdelar med WordPress.org

Nackdelarna med att ha en egen installation av WordPress är självklart att du måste göra allting själv. Du måste läsa på, ta reda på, välja och konfigurera allting själv. Självklart finns det vänliga själar där ute som kan hjälpa dig, men i slutändan är det alltid upp till dig själv att få det att fungera.

Du måste ha en plats att ha din installation. Vanligast är att man köper ett webbhotell på tex One.com, Binero.se eller Loopia.se, men det går också att ha den på en egen webbserver.

Du kommer att bli tvungen att köpa ett eget domännamn, men detta är ändå rekommenderat, ifall du vill att dina besökare ska kunna hitta dig. Då du inte längre kan använda dig av http://minblogg.wordpress.com

Och slutligen, om det blir fel, så har du bara dig själv att skylla! (detta kan dock också vara en fördel)

Men jag har bloggat i flera år, jag vill inte börja om!

Ingen panik, det är det som är det fiffiga med att byta från WordPress till WordPress, du kommer inte att gå miste om någonting, dina besökare kommer inte att märka ett dugg, då du nämligen kan exportera alla dina inlägg, sidor, kommentarer och bilder till din nya blogg, och få det att se ut som om ingenting har hänt.

Ok, jag är såld! Vad gör jag?

Börja med att skaffa dig ett webbhotell eller sätt upp din egen webbserver. One.com må vara den billigaste där ute, men rekommenderas inte till ändamålet, då de har så dåliga erbjudanden och inställningar att de senaste versionerna av WordPress inte ens brukar gå att köra. Så välj istället något dyrare webbhotell som du inte kommer att bli besviken på. Loopia.se är en personlig favorit, och det är också här jag har alla mina domännamn. Binero.se är ett annat bra webbhotell liksom Manufrog.com.

Om du vill sätta upp din egen webbserver kan du läsa min guide om det. Men tänk på att ifall du stänger av din dator, kommer ingen kunna se din hemsida.

Köp sen också ett Domännamn som passar din blogg, för tips om vad du ska tänka på när du väljer domän namn, läs gärna min guide: Konsten att välja rätt domännamn.

Right! Jag har ett webbhotell, jag har ett domännamn, vad gör jag nu?

Nu är det dags att ladda ner och installera WordPress. För en svensk version av WordPress börja med att ladda ner WordPress från wp-support.se.

Packa upp och med hjälp av ftp, laddar du upp det till ditt webbhotel.

När allt är på plats surfar du in på ditt webbhotell och installationen kommer att starta automatiskt.

För mer information och en längre guide på hur man installerar WordPress, läs och följ gärna min guide: Installera din WordPress med 9 enkla steg.

Yey, jag har installerat WordPress på mitt webbhotell, men det är ju tomt!

Ta det lugnt, det är nu magin börjar på riktigt.

Logga in på din WordPress.com blogg. Gå till ”Verktyg > Exportera” och välj att du vill exportera ”alla författare” och klicka sedan på ”Ladda ner Exportfil”. Då får välja en plats på datorn att spara filen som kommer att heta wordpress.dagensdatum.xml. Kom ihåg vart du sparar ner den.

Gå sedan in på din nya WordPress.org installation på ditt webbhotell, och logga in. Gå till ”Verktyg > Importera” och klicka på länken längst ned, ”WordPress”.

Du får nu välja att ladda upp en fil, och du vill välja filen du precis laddare ner, xml-filen från förra punkten.

Nu kommer du att kunna välja att koppla ihop användare och ifall du vill ta med alla bifogade filer. Dina val här bör var att du vill koppla din förra användare (ditt inloggningsnamn) med din nya användare (admin), och du vill gärna ta med alla bifogade filer, då detta antagligen mest är bilder, som du gärna vill flytta över. Så klicka ja, and let the process begin.

Detta kan ta en stund beroende på hur aktiv du varit på din förra blogg, men avbryt den inte, utan låt den ta sin tid, och vänta tills allt är klart. Ta en kopp kaffe så länge.

Phew! Nu är det klart. Vad ska jag göra?

Testa att visa din blogg (länken med ditt namn högst upp till vänster), och kontrollera att alla inlägg, kommentarer, bilder och allting nu existerar på din nya installation.

Om det gör det, så är det nu det roliga börjar. Det är nu du ska undersöka dina inställningar, välja ett tema, lägga till plugins och göra det så snyggt som möjligt här istället.

För mer information om vilka inställningar du bör ha kan du läsa min guide: Så börjar du din blogg. Och för lite tips om bra plugins att ha och börja med så kan du läsa artiklarna 5 Plugins du måste ha och 7 till Plugins du bör skaffa.

Men alla mina besökare fortsätter att gå till min WordPress.com blogg!!!

Om du hade ett eget domännamn till din WordPress.com blogg så är det läge nog att rikta om det till din nya installation nu, så att alla besökare som går in på http://www.dindomän.se automatiskt hamnar på din nya blogg. Detta gör du där du köpt ditt domännamn, kontakta webbhotellet för mer information.

Om du inte har haft ett domännamn tidigare, utan dina besökare har blivit tvungna att gå in på http://dittnamn.wordpress.com så är det smartaste att ta bort (eller sätta ”privat” på) alla dina inlägg på den gamla bloggen, och sedan skriva ett nytt och sista inlägg på den gamla bloggen där du skriver ”Jag har bytt blogg. Vänligen besök mig på <länk till min nya blogg> istället.”

Cool! What now?

Ingenting, och allting. Du är klar, samtidigt som du precis bara har börjat. Du har lyckats byta till en egen installation av WordPress där du har full kontroll. Nu är hela världen framför dina fötter, och det ska mycket till för att du ska växa ur dessa skor. Du kan fortsätta läsa på den här sidan, tex resten av inläggen under kategorin Nybörjare, eller hitta på någonting annat roligt.

Om det är någonting som du inte lyckats med, eller om det fungerade perfekt, släng gärna iväg en kommentar så jag får veta. Lycka till!


12 kommentarer till 'Så flyttar du över din blogg från WordPress.com till en egen installation av WordPress' »»

 • Hej! Mkt bra information, tack! :) Håller själv just på att flytta min WordPress blogg till mitt egna webbhotell på loopia.


 • Hej!

  jag har en lite fråga.

  Jag har en blogg på wordpress med domän. Jag undar om det är möjligt att flytta över en design som är gjord i blogg.se till min domän utan att alla mina inlägg försvinner?

  Jätte tacksam för svar.


  • Om du använder dig av WordPress.com kan du inte göra mycket alls. Om du hittar ett liknande tema när du söker i deras bibliotek, så är det bara att byta, men du har ingen möjlighet att lägga till något tema som inte redan finns i WordPress.com.

   Om du har en egen installation av WordPress.org, så går det utmärkt ifall du lyckas få tag i filerna till temat, vilket jag tror kommer att vara desto svårare. Blogg.se delar tyvärr inte ut sina teman gratis, vad jag vet, men om du tittar upp vad temat heter, kanske finns en länk i footern på temat, så skulle du kanske kunna hitta temat på google, och ladda ner filerna, och på så sätt lyfta in dem i WordPress.org.

   Lycka till.


 • 5. Lina skriver: |

  Hej! Jag har en fråga. Jag har skaffat mig ett webbhotell & egen domän på one.com Men det verkar inte fungera så bra. Jag hade redan ett konto på WordPress.com innan där jag bloggar mycket & nu ville jag ha min egen domän. Det som hänt nu är att jag laddat ner WordPress & skaffat mig ett .org konto där med mitt eget domännamn men den finns inte! Jag kommer inte in + att på mitt webbhotell står det ingenting om hur jag ska göra! Finns det möjlighet för mig att stänga av mitt konto på one.com & öppna upp ett nytt på loopia? Jag vill också ha med alla mina gamla inlägg från mitt konto på WordPress.com


  • Om du inte vill ha one.com så går det självklart att avsluta, lite beroende på hur långt avtal du har. Men webbhotell som webbhotell. Problemet du verkar ha är att du inte vet hur du ska få domännamnet att bli bundet till ditt webbhotell…

   Varje webhotell, så även ditt, har ett ip-nummer som gör att du hamnar just på ditt webhotell. Det är detta ip-nummer du vill placera som DNS eller A där du har köpt ditt domännamn.

   Så kolla med One.com vilket ip-nummer du ska använda, och kolla med domän leverantören vart du ska fylla i ip-numret så kommer det att funka fin fint.

   Lycka till


 • Hej!
  Tack för en bra guide. Jag har en liten fundering. Jag har min blogg på wordpress.com med ett eget domän namn som jag har köpt via wordpress.com så hur gör jag om jag vill flytta över mitt domän namn till ex. loopia? Så att jag kan börja använda wordpress.org istället.
  Ha det bra!


  • Det ska finnas en kod som man kan få för att kunna flytta ett domännamn från en plats till en annan och bekräfta att du verkligen är ägaren av domänen. Det bästa är nog att kontakta wordpress.com så hjälper de dig.


 • Jättebra info, tack!! =) Det gick ju hur smidigt som helst. Men någonstans gick det lite snett, för inga av mina bilder visas. Har även problem att lägga in nya bilder… Kan jag ha gjort något fel, och kan man göra om det på något sätt…? Kan ju se att mediamappen är tom fast jag valde att ta med allt media.


  • Du kan göra om det hur många gånger som helst, så länge ditt konto fortfarande existerar på WordPress.com.

   Ta bara bort alla filer, och ta bort alla tabeller i databasen och börja om igen…

   Anledningen till att bilderna inte kom med kan bero på flera saker, den troligaste anledningen är att användaren inte har rättigheter att skriva i media mappen (wp-content/uploads) och då inte får placera några filer där.

   En annan anledning kan vara att filerna är överlagda men att dina blogg inlägg fortfarande letar efter bilderna på din gamla bloggs adress. Kontrollera att bilderna verkligen är länkade till där de borde vara.


 • 11. Denise skriver: |

  Hej
  Om jag har ett domännamn hos domanshop.se och sen tänkte jag välja manufrog.com som webbhotell. Men kan jag ta det lilla paketet då eller vilket ska man ta?


  • Jag kan inte specifikationerna för deras paket. Så frågan är nog bättre ställd till Manufrog. Men det borde inte vara några problem med något av paketen. När du skaffar dig ett webbhotel, så kommer du att få tillgång till en ip-adress som gör att du kan se din hemsida. Det är denna ip-adress som du ska rikta ditt domän namn till på domanshop.se.

   Du kan fråga domanshop.se ifall du behöver hjälp med det.

   Lycka till.


Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda dessa taggar:
<a href="">, <em>, <strong>, <img src="">,
<pre lang="php">, <code>, <blockquote>