Så funkar Google och sökmotoroptimering
google

Sökmotorer är i nuläget ett av de bästa sätten att få in personer på din hemsida och då framförallt besökare som är intresserade av vad du skriver, då de själva har sökt sig fram till din sida. Det är därför det är så viktigt att sökmotoroptimera (SEO) och se till att ha rätt nyckelord och fraser som folk söker på, för att komma högt upp på sökmotorerna och sedan få träffar och besökare till din hemsida.

Så hur gör man då för att sökmotoroptimera? Vad är det man överhuvudtaget skall optimera och vad gör att man kommer högre än någon annan? Ja, för att kunna svara på de frågorna måste man ha ett hum om hur sökmotorer funkar och då framför allt Google eftersom Google är den i särklass populäraste sökmotorn vi svenskar använder oss av just nu.

Så dyker du upp på sökmotorer

När du skapar en hemsida går det automatiskt inte att hitta dig på en sökmotor, dem vet helt enkelt inte att du existerar. Till att börja med måste du skrika lite. Med ”skrika lite” menar jag att du måste tala om att du finns till, lämna lite spår efter dig, skriva din länk i kommentarer till bloggar, forum, Facebook, Twitter med mera.

Till slut kommer Google och andra sökmotorers små robotar (crawlers) att krypa igenom en länk till din hemsida och hitta din site. När detta sker indexeras din hemsida och du kan äntligen dyka upp ifall man söker på dig.

Men det är bara den sida som roboten har krupit igenom som blir indexerad och kan dyka upp på sökmotorer, så ifall man vill att flera sidor ska dyka upp gäller det att ha länkar vidare till alla olika sidor på din hemsida och hoppas att roboten kravlar vidare till alla sidor.

Ta vara av din Google Juice

Varje länk du har på din sida till en annan hemsida är en potentiell utgång där roboten kan försvinna från dina sida och strunta i att indexera fler av dina sidor. Så det gäller att länka smart och ha en tydlig väg runt på din hemsida för att göra det bästa av varje situation en robot tittar förbi.

Det finns ett uttryck som kallas för ”Google Juice”. Se det som att när en robot kommer in på din sida så häller den ett glas med juice över sidan. Vid varje länk så rinner det ut lite juice, och fortsätter att rinna på den sidan som länken leder till. Det absolut bästa för dig är ifall alla sidor på din site får lite juice på sig innan allt har tagit slut, så frågan är ifall du lyckas? Vill du verkligen ha så många länkar på din sida som leder bort till kompisars hemsidor, och vill du verkligen ha länkar som leder i en cirkel vilket gör att juicen inte hittar vidare? En bra sida är tydligt uppbyggd med länkar som Google förstår och gör att juicen enkelt hittar alla sidor på din hemsida.

Tydlig struktur med rätt val av element

Eftersom en robot inte ser någonting utan bara registrerar vad han läser, är det viktigt att tala om för roboten vad den ser. Det är därför man använder sig av olika HTML-element som betyder olika saker för robotarna. <h1>Överskrift</h1> till exempel betyder ”Header 1″ alltså överskrift 1 och bör endast existera på ett ställe på din hemsida; nämligen den stora överskriften högst upp på sidan. <h2>Rubrik</h2> betyder fortsättningsvis överskrift 2 och det är det jag använder överst på varje inlägg och även överskrifterna på sidebaren här till höger. <h3>Underrubrik</h3> är överskrift 3 och det är sådana överskrifter du hittar mitt i artiklarna mellan olika stycken. Fortsättningsvis finns det <p> för paragraf, <ol>, <ul> och <li> för sorterad lista, osorterad lista respektive listpunkt, <strong> för fetstil, <em> för kursiv och många, många fler. Att veta vad som skall användas var, och framförallt att vara konsekvent är viktigt för att Google ska gilla dig och förstå vad det är du menar. Ju tydligare du är, ju lättare är det för google att förstå dig, och ju högre hamnar du på sökmotorerna.

Använd viktiga ord flera gånger

En annan sak som gör att man hamnar högt upp på sökmotorerna är hur många gånger man använder ett visst ord, om det verkar relevant till sökningen och vart ordet används. Som exempel låt oss säga att någon söker på ordet ”WordPress” och jag vill att de ska hitta min hemsida, då får jag kanske 5 poäng för att jag har ordet i min adress (domännamn), jag får 4 poäng för att jag har det i titeln till sidan, 4 poäng för att jag har det i min <h>-tag, 3 poäng för <h2>-taggarna, 2 poäng för varje <h3>-tag och 1 poäng för varje extra använt tillfälle i paragraftaggar. Kanske ett halvtpoäng extra ifall ordet råkar stå i fet-, kursivstil eller är understuket. Min totala summa tillsammans med bland annat hela hemsidans rankning (tyngd) enligt Google talar sedan om hur högt jag hamnar på sökmotorn. (Observera att poängsummorna är påhittade, då man endast kan gissa hur tungt olika element väger. Observera vidare att det är mycket fler faktorer som spelar roll för hur högt du hamnar.)

Det är därför man ska skriva tydliga och förklarande rubriker och använda rätt element på rätt ställe. Skulle jag exempelvis använda mig av en <h1>-rubrik här mitt i inlägget skulle Google inte förstå hur min hemsida är uppbyggd och kanske ta bort mig helt från deras sökmotor då de inte gillar vad jag har gjort. Det är också därför man ska försöka att undvika bilder som menyval och överskrifter, då googles små robotar inte kan se bilderna och således inte förstå vad som som ska stå.

Om du dock måste ha bilder, se till att alltid skriva ”alt” och ”titel” attribut och beskriva vad bilderna föreställer, för att i alla fall hjälpa robotarna lite på vägen i förståelsen av din hemsida: <img src=”enBildAdress.jpg” alt=”En exempelbild på en vacker utsikt” titel=”Utsiktens Exempelbild” />.

Tips för bloggaren

Som bloggare med WordPress är det kanske inte så mycket av det här du kan göra så mycket åt, det mesta är redan gjord i det tema du använder, och om du dessutom använder den visuella inläggsfliken, ”What You See Is What You Get” eller WYSIWYG, så har du ännu mindre att säga till om. Men gör i alla fall vad du kan då, skriv titlar på dina bilder, och tala om vart dina länkar går, skriv tydliga överskrifter och använd rätt formulerade sådana. Välj fraser du tror att folk söker på, skriv tex ”5 plugin du måste ha” istället för ”plugin du inte ska vara utan” för skulle jag söka efter plugins på Google skulle jag troligtvis använda farsen ”plugin måste ha” och aldrig orden ”inte” och ”utan”. Skriv tydliga kategorier och välvalda etiketter, om inte annat för att relaterade länkar ska bli så träffsäkra som möjligt.

Jag skulle kunna fortsätta för evigt med tips för en bloggare och grundläggande tänk för sökmotoroptimering, men jag tänker sätta punk för den här gången. Nästa gång du skriver ett inlägg tänk efter vad du själv skulle söka på ifall du skulle vilja hitta det inlägget du skriver och försök att använda dig av just de orden och fraserna i ditt inlägg. Det får bli din läxa till nästa gång.


2 kommentarer till 'Så funkar Google och sökmotoroptimering' »»

Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda dessa taggar:
<a href="">, <em>, <strong>, <img src="">,
<pre lang="php">, <code>, <blockquote>