WordPress 3.0 närmar sig med stormsteg. Beta 1 är här
wordpress3.0-beta1

Vi har nu äntligen gått in i beta stadiet av WordPress 3.0. Det innebär att det inte får komma några fler features, alltså inga nya coola saker. Featurer Freeze sattes dock redan till i början av mars då vi gick in i WordPress 3.0 Alpha.

Allt var fortfarande väldigt instabil då och vissa funktioner gick inte ens att få igång. Wp-testers mailing lista har gått varm sedan Alpha versionen kom ut, och nu när Betan kom ut den 3:e april är den riktigt het. Skillnaden mellan Alpha och Beta versionerna är framförallt att de största buggarna ska vara avklarade och man vill ha ännu fler personer till testningen för att också hitta och lösa de mindre felen så att alla användare ska kunna uppdatera till en stabil version när den officiella uppdateringen kommer ut om några veckor.

Efter uppdateringen till Beta versionen är det första man lägger märke till att de tagit bort den mörka #464646 bakgrunden på headern och footern i administrations panelen, och istället bytt ut den mot en ljus gradient kring #E7E7E7.

I övrigt är det inte mycket skillnad utanpå beta versionen av WordPress 3.0. Alla sidor är sig lika Alpha med undantag från små till putsningar och fin poleringar. Den nya funktionen Menyer som skeppas med den här versionen är fortfarande under konstruktion och vi beta testare blir tillsagda att mycket troligtvis kommer att ändas här innan den färdiga versionen kommer ut. Men ändå är det framför allt kring denna funktion det pratas mest om. Och integreringen med WordPress Mu, då detta måste finkammas för att inga problem ska uppstå för de stora närverken där ute.

En annan ny funktion som kommer att bli väldigt spännande till 3.0 är ”Custom Post Type” eller ”valbara inläggstyper”. Men denna funktionalitet kommer du enkelt att kunna lägga till special inläggstyper som inte behöver vara ”blogg inlägg”. Om du har en sida om en musikfestival, skulle du kunna skapa en inläggstyp för ”Artister” där du kan specificera saker som ”Medlemmar” och ”Kommer från”. Du slipper specificera information i ”Egna fält” och ”Kategorier” för att få dina specialinlägg på rätt ställe, vilket också kommer att underlätta en hel del för sidor med fler skribenter, då det helt enkelt blir lättare att be en person publicera någonting specifikt.

Några exempel på tänkte inläggstyper:
- Varor (till en webbshop)
- Podcast
- Video
- Foto
- Nyheter
- Artister
- Puffar

För mer information om hur man gör för att använda funktionen, vänligen håll ut, så ska jag snart skriva ett inlägg dedikerat till detta område. Tills dess håll till godo med artikeln av <? kovshenin.com eller studera inlägget i WordPress Codex om Register_post_type.

Nu väntar jag på Beta 2 och snart det riktiga släppet av WordPress 3.0.


Inga kommentarer till 'WordPress 3.0 närmar sig med stormsteg. Beta 1 är här'

  • Det har inte kommit några kommentarer än, bli den första att skriva en

Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda dessa taggar:
<a href="">, <em>, <strong>, <img src="">,
<pre lang="php">, <code>, <blockquote>