WordPress 3.0 Thelonious är äntligen här
wordpress-3.0-stable

Nu är väntan äntligen över. Den stabila versionen av WordPress 3.0, som den här gången fått namnet efter jazz artisten Thelonious Munk, är äntligen officiellt släppt. Vi hittar här en mängd intressanta funktioner, och du kan och borde uppdatera den automatiskt med en knapptryckning från administrationspanelen redan idag.

Egna användardefinierade menyer

Den största och mest välkomnade förändringen i den nya versionen är de användardefinierade menyerna. Hittills när man har byggt teman åt en kund, har man kunnat låta användaren förändra och redigera allt från adminpanelen, allt utom menyerna där användaren har varit tvungen att gå in i koden för att inkludera eller exkludera specifika sidor genom id-nummer. Nu är den tiden äntligen över. WordPress navigations menyer aktiveras på ett tema med en enkel kodrad i functions.php och går sedan att hitta bland panelerna. En meny blir sedan en kanvas som användaren kan fylla med precis de länkar användaren önskar, genom DragOchSläpp-teknik precis som Widgets en tid fungerat. Nu akn användaren inkludera precis efter tycke, oavsett om det så är till sidor, kategorier, enskilda inlägg eller externa hemsidor som en Flickr sida eller en gästbok. I nya standardtemat TwentyTen kan man dessutom se hur man kan utnyttja den nya funktionaliteten till att skapa drop down menyer till din WordPress sida.

Det nya standardtemat TwentyTen

När vi ändå är inne på ämnet så har äntligen theamet kubrik gjort sitt i rampljuset som WordPress standardtema, och byts nu ut mot det nya TwentyTen (TjugoTio), som är ett ljust och användarvänlig templet som utnyttjar alla nya funktioner i WordPress. Den väl kommenderade koden kan dessutom ligga som en bra grund för framtida referenser när du ska bygga och modifiera dina egna teman.

Anledningen till att det har tagit så lång tid för WordPress att skapa sig ett nytt standardtema har framför allt varit att ju längre man väntar, ju bättre måste det sedan bli när det väl kommer. Till slut blir förväntningarna och pressen på det nya temat så pass stora att det blir omöjliga att uppfylla. Så blev det här, men efter att slopa alla dessa idéer och bestämma sig för att bara skapa ett tema som är flexibelt så vart det mycket lättare att tillfredsställa. Genom namnet TwentyTen är också förhoppningen att temat ska kännas inaktuellt redan efter att år, och då automatiskt vilja bli ersatt mot ett nytt tema hela tiden, TwentyEleven (TjugoElva).

Egna inläggs typer

Vidare bland nyheter kan vi se egna inläggs typer (custom post types). Detta gör att du äntligen kan slopa de egna fältet (customer fields) ifall du vill konfigurera dina inlägg på olika sätt. Nu har du möjligheten att i förväg ställa in vilka rutor en användare ska kunna fylla i, så om du har en sida för en festival till exempel, kan du låta artister ha sina egna inläggstyper med fält som ”bandnamn” och ”medlemmar” medan en annan inläggstyp skulle kunna existera för konserter där ett fält kan finnas för startdatum och tid.

Välj användarnamn under installtion

Fortsättningsvis när man skapar en ny blogg kan du redan här välja användarnamnet på din första användare, vilket täpper till ett stort säkerhetshål som existerat i de tidigare versionerna av WordPress där man nästan garanterat har vetat att alla bloggar har haft en användare som heter ”admin” vilken har administrativa rättigheter.

WordPress och WordPress MultiUser sammanslagning

En annan stor förändring i bakgrunden som inte syns så mycket på ytan är sammanslagningen mellan WordPress och systerprojektet WordPress Mu (Multi User), vilket gör det möjligt för oss att ha en blogg eller en miljon bloggar på en och samma installation. I nuläget syns det inte mycket skillnad för oss dödliga, oavsett om man använder sig av Mu eller inte, och det krävs en manuellt inskriven kodrad i wp-config.php för att aktivera möjligheten till multianvändning. Och även om gränssnittet från WordPress inte riktigt hunnit bli portat till alla sidor hos mutisite avdelningarna så är sammanslagningen mellan de båda ett stort steg för Mu, vilket gör det mycket lättare till bättre integrering i framtida versioner.

Mycket smått och gått

Vad mer? Bland de mindre uppdateringarna ser vi att administrationspanelen har fått sig ett grafiskt ansiktslyft och blivit ljusare. Detta för att ge mer uppmärksamhet åt det viktiga, dina inlägg.

Inläggs miniatyrer har gjorts om en aningen, vilket ska underlätta användandet och möjligheten till andra användningsområden för bilderna, mer än som miniatyrer i inläggslistningen som att till exempel skapa möjlighet till inläggsspecifika bildhuvuden på varje enskilt inlägg eller sida.

I samma spår går även den nya möjligheten till att låta användaren av ditt tema ändra bakgrunden på temat från administrations panelen.

Allt detta och mycket mer hittar vi i WordPress 3.0, och med det nya TwentyTen temat hittar vi dessutom väl dokumenterad och kommenderad kod på alla funktioner för att kunna lära oss av, låna, modifiera och experimentera med. För att hitta hela listan på vad som har uppdaterats rekommenderar jag codex sidan om just WordPress version 3.0.

Nu väntar 3.1 som planeras komma ut om ungefär tre månader, som kommer att vara en uppdatering som enbart ska koncentrera sig på plugins, hemsidan och api:et. Vi har kommit in i ett nytt kapitel i sagan om WordPress. Det går bra för det öppna projektet och de har fortfarande vinden med sig. Oavsett ifall du hoppar på nu eller om du är en veteran, så har du helt klart gjort rätt val.

Har du inte fått nog än? Ta då en titt på Matt Mullenweg när han pratar en timme om WordPress i filmen State of the Word 2010.


Inga kommentarer till 'WordPress 3.0 Thelonious är äntligen här'

  • Det har inte kommit några kommentarer än, bli den första att skriva en

Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda dessa taggar:
<a href="">, <em>, <strong>, <img src="">,
<pre lang="php">, <code>, <blockquote>