WordPress plus Mu är lika med sant
wordpress-mu

Nu slås WordPress ihop med sitt syster projekt med det märkliga namnet, WordPress µ ([mju:]). WordPress Mu är Multi User projektet som ger möjligheten till flera bloggar på samma installation, och skapar möjligheten till bloggnätverk likt WordPress.com.

I och med WordPress version 3.0, som beräknas släppas i April i år, kommer databaserna slås ihop och de två projekten äntligen bli ett.

Men oroa dig inte, sammanslagningen av de två kommer att gå obemärkt förbi och inte skapa några speciella nyheter för varken en vanlig bloggare eller en koordinator till ett bloggnätverk.

Oavsett ifall du som läser detta, just nu använder dig av WordPress Mu eller vanliga WordPress, kommer ni att få samma uppdateringsfil att installera, och när det är klart, kommer ni inte märka att sammanslagningen har skett, mer än att ett och annat ord har bytt namn från Blogg till Site.

Om du däremot gör en ny installation av WordPress kommer du att få valmöjligheten till en eller flera bloggar.

Det ska även gå att ändra från en blogg till flera bloggar om du redan har installerat WordPress för en blogg, men i skrivandets stund måste du lägga till följande rad i wp-config.php för att öppna detta alternativ:

define('WP_ALLOW_MULTISITE', true);

Genom detta poppar det fram en ny sida under ”Verktyg” som heter ”Nätverk” där en guide för vidare installation sker.

Ännu en gång, i alpha versionen av version 3.0 av WordPress sker inte denna uppgradering automatiskt utan man blir tvungen att lägga till ett par rader i både wp-config.php och .htaccess plus skapa mappen blogs.dir manuellt. Huruvida detta kommer att ändras till den riktiga versionen är osäkert då det är möjligt att utvecklarna känner att om man inte klarar av dessa ändringar, är man inte redo för ett bloggnätverk.

WordPress 3.0 är ännu i ett tidigt utvecklingsstadium så det ska bli bli intressant att se hur det utvecklas. 1:a mars var frys datum denna gång för nya funktioner och efter detta datum fram till släppet i april kommer all energi gå åt till att finslipa och bugg checka hela systemet. Det är möjligt att en övergång från en blogg till multiblogg kommer att ske på ett snyggare och smidigare sätt, men det återstår att se.

Rent tekniskt kan jag säga att vi troligtvis inte kommer att se några förbättringar i Mu på grund av en gemensam databas, utan detta första stadium inriktar sig endast på att få de två projekten att arbeta tillsammans. Men i framtiden (tidigast version 3.2) kommer nog både WordPress och WordPress Mu att gynnas av denna integrering.


Inga kommentarer till 'WordPress plus Mu är lika med sant'

  • Det har inte kommit några kommentarer än, bli den första att skriva en

Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda dessa taggar:
<a href="">, <em>, <strong>, <img src="">,
<pre lang="php">, <code>, <blockquote>