Zooma rätt på alla sätt i Photoshop
zoom

Zooma in och ut i en bild kan göras på väldigt många sätt, så det bästa är att lära sig ett sätt som fungerar bra för en själv och sedan glömma bort alla andra.

Funktioner:

För det första kan du tycka på Zooma i verktygspaletten till vänster, eller gå till verktyget genom kortkommandot Z. Du kan då zooma in genom att klicka på bilden. Om du håller ner vänster musknapp och drar zoomar du in på det området du markerade. Vill du zooma ut så högerklickar du och tycker ”Zooma ut” eller så byter du till ”Zooma ut” i alternativsfältet. Eller så håller du in Alt för att göra motsatsen till vad ditt verktyg normalt skulle göra.
Om du högerklickar kan du dessutom välja Anpassa till Skärmen (Fit to Screen), eller kortkommando Ctrl+0, för att zomma så mycket det går utan att någonting kommer utanför fönstret. Du kan också välja Faktiska Pixlar (Actual Pixels), kortkommando Ctrl+Alt+0 eller Ctrl+1, för att zooma direkt till 100%. Valet Utskrifts storlek (Print Size) finns också, där den zoomar till den nivån som den tror att bilden kommer vara ifall du skriver ut den. Detta beror dock på inställningarna på skärmen ifall en cm på skärmen verkligen är en cm på riktigt, och oftast är detta väldigt missvisande. Dessa tre alternativ hittar du även som ikoner i alternativsfältet, där du också hittar ett fjärde alternativ Fyll Skärmen (Fill Screen) för att zooma ända tills hela fönstret är fyllt.

Alternativsfältet för verktyget Zooma

I mitten av alternativsfältet finns det två kryssrutor; Anpassa Fönsterstorlek (Resize Windows to Fit) vilket gör att ifall du har arbetsfönstret i fönsterstorlek så förstorar den och förminskar fönstret för att hela tiden försöka hålla ”Fyll Skärmen” valet. Det andra alternativet Zooma alla Fönster (Zoom all Windows) låter dig zooma alla öppna fönster samtidigt. Detta kan vara väldigt användbart ifall du har flera liknande fönster öppna bredvid varandra och jämför detaljer på de olika fönstren. Dessa två val går också att ställa in i Redigera>Inställningar>Allmänt (Edit>Preferences>General), där du också hittar ett alternativ att använda scroll hjulet på musen till att zooma i bilder.

Bra att veta: Om du har zoomat in och vill förflytta dig i bilden, håll in mellanslag (space) för att temporärt få handverktyget. Du har nu möjligheten att dra dig runt i bilden så länge du håller in mellanslag.

Alternativ:

Zooma i bildfönstretNästa alternativ för att zooma i Photoshop finns längst ner till vänster i bildfönstret. Där finns en liten ruta som hela tiden visar hur många procent fönstret är zoomat. Här kan du helt enkelt skriva in precis hur många procent du själv vill ha och trycka enter.

Efter det kan man gå till Visa>Zomma in/ut eller de andra alternativen.

Där ser vi också kortkommandona: Zooma in Ctrl++ och Zooma ut Ctrl+-. Dessa kortkommandon är dock lite jobbiga att komma åt på svenska tangentbord så personligen brukar jag använda mig av Ctrl+Space för att temporärt få zoom verktyget på musen (då kan du även ringa in ett område för att zooma till det), och Alt+Space för att zooma ut.

Sist men inte minst kan man också zooma i Överblicks Fönstret, om det inte redan finns framme på arbetsytan hittar du det under Fönster>Överblick (Windows>Navigation). Här kan du antingen skriva in en precis siffra i rutan, dra reglerings pinnen till vänster eller höger eller klicka på de små eller stora bergen på sidorna för att zooma ut, respektive in.

Tips: Ifall du har två skärmar kan du dra loss Överblicks Fönstret från dess panel och sedan placera den på din sekundära skärm. Förstora sedan detta fönster över hela den skärmen, och du har en alltid utzoomad bild av ditt objekt där du hela tiden kan se vart du befinner dig.

Det var alla sätt att zooma i Photoshop. Och som sagt, det finns tillräckligt många sätt för att du ska kunna hitta något som passar bra för dig själv. Kan du verkligen inte hitta något som du tycker fungerar, eller är du van vid några andra snabbtangenter så kan du alltid ändra verktygets bundna knappar på Redigera > Tangentbordsgenvägar (Edit > Keyboard Shortcuts) eller Alt+Shift+Ctrl+K och ändrar dem (de ligger under Visa). Verktyget används tillräckligt ofta för att du borde lära dig ett av kortkommandona, vilket, är upp till dig själv.


Inga kommentarer till 'Zooma rätt på alla sätt i Photoshop'

  • Det har inte kommit några kommentarer än, bli den första att skriva en

Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda dessa taggar:
<a href="">, <em>, <strong>, <img src="">,
<pre lang="php">, <code>, <blockquote>